tisdag 26 mars 2013

Steg för steg: Äggformade cupcakes/muffins


Jag gjorde dessa redan förra påsken faktiskt, men då var ju inte bloggen uppe än, så jag har fått vänta ääända tills nu med att dela med mig av det här receptet/tipset.

Jag fick idén om att baka cupcakes i tomma äggskal från Stefani på bloggen Cupcake Project, hon serverade dock äggen som de var, med skalet fortfarande på. Lite kul det också, att lura någon att tro att det är ett vanligt ägg, men så är det en cupcake däri istället. ;)

Men jag gjorde så att jag tog bort äggskalet och fyllde cupcakesen med en jordgubbssmörkräm, doppade dem i vit choklad/candy melts och dekorerade med strössel och kristyr. (Inte min bästa gren det där med kristyr, men något slags mönster blev det ju i alla fall!)

Du behöver följande:

Ett bra cupcake-/muffin-/sockerkaksrecept
Ett gäng ägg (gärna storlek M/L)
Två spritspåsar + två tyllar (en större och en lite mindre)
Ett bra smörkrämsrecept (jag gjorde det enkelt för mig och använde jordgubbssaft som smaksättare)
En potatisskalare (eller ngt annat att göra hål med för smörkrämen)
Vit choklad + ev chokladfärg eller candy melts
Strössel och kristyr/glasyr (jag använde en färdig variant från Dr Oetker)

Gör så här:

Börja med att göra ett litet hål i varje ägg, t.ex. med en kniv eller en korkskruv. Peta försiktigt bort skalet, så att du får ett hål stort nog för att spritstyllen ska få plats däri.


Töm ut äggens innehåll i olika skålar och spara till cupecakesmeten eller annat bakande. Tänk på att dela upp äggen, t.ex 2 eller 3 stycken per skål, har du alla ägg i samma skål kan det vara svårt att veta senare hur mycket som är ett ägg.Skölj ur äggen och lägg dem sedan i en skål med saltvatten i ca 30 minuter. Detta för att få dem så rena som möjligt. 


Skölj dem igen och ställ dem sedan med hålet nedåt på en bit hushållspapper för att torka.


Gör cupcakesmeten och häll den i en spritspåse med en tyll. (Det går utan också, klipp då bara ett lagom stort hål i spritspåsen.) Ställ äggen med hålet uppåt i en muffinsform med en bit aluminiumfolie som stöd, så de kan stå upprätt.


Spritsa i smeten i äggen, fyll dem till lite mer än 3/4 skulle jag säga. Det är bättre att du har i för mycket än för lite. Har du för lite får du inte ett "helt" ägg. Men har du för mycket, ja det enda som händer är att smeten rinner över. Och det gör inget, det är bara att ta bort. Såhär kan det se ut när de är färdiggräddade:


Skala äggen försiktigt när de har svalnat, förhoppningsvis kommer de då se ut såhär ungefär:


Gör smörkrämen. Förbered en spritspåse med en mindre tyll, och ha i smörkrämen i denna. Ta en potatisskalare och gör ett hål i mitten av cupecakeägget, och spritsa i smörkräm.


Nu är det bara att doppa äggen i smält choklad/candy melts och dekorera som du själv vill. Roligt för både små och stora barn! ;)

7 kommentarer:

 1. Men så häftigt, så fint man kan dekorera dom!

  SvaraRadera
 2. Oj vilket pill!!! Det här hade jag inte klarat! Jag tappar tålamodet direkt;) Läckert som tusan! Glad påsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite pilligt men kul också! Man måste ha lite tid på sig bara ;)

   Glad påsk! :)

   Radera
 3. Vilken toppenidé, synd att jag inte såg detta innan påsken var över! Kan nog baka äggformade muffins ändå, barnen skulle gilla detta :)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag absolut, annars kan du alltid göra dem nästa år :)

   Radera