söndag 24 mars 2013

Passionsfruktstryfflar


Dags att dra igång med lite påskrecept, eller vad säger ni? Påsken känns inte lika självklar vad gäller smaker som t.ex. julen, men fräscha och fruktiga smaker tycker jag passar då vi är på väg mot våren och sommaren. (Även om det kanske inte känns så just nu.)

Och choklad passar väl vilken högtid som helst? Denna tryffel får dessutom en härligt gul färg av passionsfrukten. Den är dock doppad i vit choklad, så för att få lite mer färg (och lyxkänsla) målade jag tryfflarna med ätbar guldfärg. (Finns att köpa på bl.a. Panduro.) Tjusigt, eller hur?


Det är lite svårare att göra tryfflar på vit choklad tycker jag, smeten stelnar inte lika lätt som den gör med mörk choklad. Vad jag brukar göra då, är att jag rullar tryfflarna så gott det går, och sedan ställer dem i frysen i några minuter. Sedan rullar jag dem igen för att få de lite snyggare, och upprepar eventuellt en tredje gång. På så sätt kan jag få hyfsat snygga tryfflar även om smeten är åt det lösare hållet.


Ca 16 st

Tryfflar:
4 passionsfrukter
3 msk vispgrädde
10 g osaltat smör
180 g vit choklad

Skal:
75 g vit choklad
Ätbar guldfärg eller strössel/glitter

Gröp ur innehållet från passionsfrukterna i en kastrull. Låt koka upp och passera sedan genom en sil för att få bort kärnorna.

Häll tillbaka i kastrullen och blanda ner grädde och smör. Låt blandningen bli varm, ta sedan bort från värmen och ha i chokladen i bitar. Rör tills du har en jämn smet. (Går inte smeten ihop sig som den ska, kan du sätta tillbaka den på plattan ett slag.)

Häll upp i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Ställ i kylskåp, eller eventuellt i frys en stund, för att tryffelmassan ska stelna tillräckligt. Rulla till bollar och ställ tillbaka i kylskåp.

Smält chokladen över ett vattenbad, temperera den om du vill. Doppa bollarna i chokladen, och ha på strössel/glitter. Förvara i kylskåp.

6 kommentarer:

 1. Nämen, gud vad gott. Å så fina bilder också

  SvaraRadera
 2. Så tjusiga! Och låter himla goda också. Perfekt med passionfrukt till påsken.

  SvaraRadera
 3. Vilket skådebröd! Så fina att man knappt vågar smaka kan jag tänka=) Så duktig du är! Har du tempererat chokladen för dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! :D Nej, jag tempererade inte chokladen, har inte riktigt bemästrat den konsten än.. Och blir så sur när jag misslyckas, så jag försöker undvika temperering när det inte är absolut nödvändigt, haha!

   Radera