Jag vet inte hur det är med er, men här händer det titt som tätt att bakverk blir till enligt principen "Man tager vad man haver". Så var det i detta fall. Jag hade ett gäng äggvitor över, en halvanvänd burk med hemmagjord karamellsås, en hundragrammare mörk choklad som hade blivit över och nästan en hel 5 dl-förpackning grädde som jag inte visste riktigt varför jag köpt.
Med lite annat smått och gott fick jag ihop detta recept:
Pavlova med mörk chokladganache, rabarber- och hallonkompott, limecurdgrädde och karamellsås med valnötter.
(Nej, jag har inte hört uttrycket "Less is more".)
Det vanligaste sättet att servera pavlova är med bara vispad grädde och färska bär. Förvisso gott det med, men ganska tråkigt tycker jag nog. Jag gjorde mycket pavlova förr på detta vis, men nu kände jag att det var dags att hotta upp denna dessert lite.
Eftersom receptet innehåller så många olika delar, så är det ganska långt. So let's just hop to it, shall we?
Pavlova
4-6 portioner
Maränger:
4 äggvitor
1,5 dl socker0,5 - 3 msk citron/limesaft
Sätt ugnen på 115°C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rita upp cirklar med en tuschpenna och vänd sedan på bakplåtspappret. (Så får du inga tuschmärken på marängerna.) Jag använde ett 2,5 dl-mått som mall, och fick ut 4 cirklar på 10 cm i diameter. Det blir ganska stora maränger, vill man ha lagom portionsstorlek kan nog 7-8 cm vara lagom.
Grädda i ca 1 timme och 15 minuter, tills de har fått lite färg och ser krispiga ut. (Tycker du att de får för mycket färg kan du sätta en plåt över och sänka värmen något.) Stäng av ugnen, men låt marängerna stå kvar, med ugnsluckan öppen.
Rabarber- och hallonkompott:
3 dl rabarber2 dl hallon
3,5-4 msk socker
Mörk chokladganache:
1,25 dl vispgrädde100 g mörk choklad, 70%
2 msk socker
Limecurdgrädde:
3 dl grädde0,75 dl limecurd
Vispa grädden. Ta lite av grädden och blanda ut med limecurden, så att du får en smidig blandning. Rör sedan ner detta i resten av den vispade grädden. (Du kan självklart använda lemoncurd istället om du så vill.)
Karamellsås: (recept från Brown Eyed Baker)
1,2 dl socker45 g smör
0,6 dl vispgrädde
Ev 0,5-1 tsk havssalt
Ev hackade nötter, ca 60 gram
Detta blir mer karamellsås än vad du behöver till pavlovan, men du kan förvara den i kylskåp i ca 2 veckor.
Servering:
När du är redo att servera, bred ut lite ganache i botten av marängskålarna. Ha sedan i rabarber- och hallonkompotten. Spritsa eller klicka på limecurdgrädde och avsluta med karamellsås. Rabarbern jag använde i detta recept kommer från min mors lilla trädgård. (Hej mamma!) Månadens Sötsak har temat Hemifrån denna omgång, så därför tänkte jag att detta kunde bli mitt bidrag.
Jaha ja men då kommer jag på lite fika nu då!
SvaraRaderaHaha, så pass? Ta med dig din kladdkakeglass, så är du så välkommen, så! ;)
RaderaDen där såg inte alls tokig ut...
SvaraRaderaDet var den inte heller ;)
RaderaWow vilken grej! Så mycket gott i en pavlova - låter inte helt fel :)
SvaraRaderaMan kan nog variera pavlova på massa olika sätt. Bara man har maräng och grädde, sen kan man ha i lite vad man känner för tycker jag :)
RaderaJa, den var verkligen pimpad minsann. Så gott det ser ut, yum!
SvaraRaderaTack! Det var väldigt gott :)
Radera