Det här receptet hittade jag i senaste Allt om Mat. (Som för övrigt är ett prissänkt sommarnummer, endast 39 kr.) De blev riktigt goda, dock stod det i receptet att man skulle ha hel kardemumma, men eftersom jag tyvärr inte äger någon mortel, fick det bli malen. Tror att kardemummasmaken kommer fram bättre med hela kärnor, så använd gärna det om ni kan.
Mina kakor blev lite större än vad de kanske ska vara, i receptet stod det att det skulle bli ca 40 st, men jag fick bara ut 30. Så gör mindre bollar än du tror det ska vara. Om du inte nödvändigtvis vill ha stora kakor förstås. Men sådana här klassiska, svenska småkakor ska vara just små tycker jag.
Funderar på andra smaksättningar på drömmar nu. Saffransdrömmar borde ju bli jättegott till jul? Ingefära och lime kanske? Kokos?
Någon som har provat någon spännande smaksättning på drömmar?
Ca 40 st
50 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl rapsolja
1,5 dl vetemjöl (+ eventuellt några msk till)
0,5 tsk hjorthornssalt
Sätt ugnen på 150 grader. Använder du hel kardemumma, stöt den fint i mortel.
De ser så goda ut! Kokosdrömmar och ingefära-lime drömmar låter också mycket bra!
SvaraRaderaTack! Ja, det känns inte som det kan bli fel, får ta och prova vid tillfälle :)
RaderaÅh drömmar som är så gott, det var alltför länge sedan jag åt... Kardemummadrömmar låter verkigen helt drömlikt ;)
SvaraRaderaDet var jättelänge sen jag åt också, innan jag gjorde dessa. Älskar kakor som bara smälter i munnen :)
Raderalåter jättegott,och ja har ingen mortel utan brukar lägga i en påse och slå med hammare,de funkar,hehhehe
SvaraRaderavill passa på och tipsa om en tävling som ja har kört igång med fina priser,http://smulansbakblogg.blogspot.se/2012/07/tavlingvinn-denna-goodiebag.html#uds-search-results
Ah, så kan man ju göra! Vad smart, tack för tipset! :)
RaderaSka kika på din tävling :)
Såg dessa också och blev nyfiken. Drömmar är ju alltid goda. Man borde ju igentligen kunna smaksätta dem på fler bra sätt - men man ska ju våga också - inte min starka sida!
SvaraRaderaHa en fin helg /Emma
När jag testar olika smaksättningar brukar jag göra en sats och sedan dela upp den. Gör kanske hälften med "vanlig" smaksättning, som jag vet blir bra. Sen experimenterar jag lite med resten. Blir experimentkakorna dåliga, så har jag iallafall några som blivit bra. Då känns det inte som jag slösat bort tid/ingredienser helt ;)
Radera