torsdag 25 oktober 2012

Glasspaj


Eller glasstårta om du så vill. Jag vet faktiskt inte vad skillnaden är riktigt, om det finns någon. Men denna känns mer som en paj, så jag kallar den för paj. Plus att jag gillar paj mer än jag gillar tårta - so there! Det fina med att ha en egen blogg är att man får hitta på reglerna helt själv. Och bryta dem också för den delen, om man skulle vilja det.


Detta är mitt bidrag till Fazers tävling Årets Bak- och Dessertmästare som pågår just nu, och den är inspirerad av något som amerikanerna kallar för Turtle Ice Cream Pie. (Turtles är ett sorts godis som finns i USA, som består av pecannötter, kola och choklad.)

Man kan såklart göra denna paj med köpeglass, och med vilka smaker man vill. Men min paj består av egengjord glass med dulce de leche-smak samt moccasmak. Botten är gjord av digestivekex och valnötter. Det hela toppas med en chokladganache och en sås gjord av dulce de leche, grädde, valnötter och havssalt.

Behöver jag nämna att det blir helt underbart gott?


Det här är en dessert som går utmärkt att göra några dagar innan den ska ätas. Faktiskt så rekommenderar jag det. Glassmet mår nämligen bäst av att stå i kylskåpet över natten. Du kan t.ex. göra glassmetarna (vilket underligt ord) en dag, montera ihop pajen nästa dag och sedan bara göra toppingen precis innan pajen ska ätas. Toppingen är det enda du inte kan förbereda, men den går snabbt att göra.

Glasspaj
Ca 10 portioner

Botten:
60 g smör
2 msk socker
60 g digestivekex
60 g valnötter

Moccaglass:
2 stora äggulor
0,75 dl socker
1,5 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 kryddmått vaniljextrakt
0,75 msk snabbkaffepulver (Jag använde Gevalia Millicano)
50 g mörk choklad, 70 % kakaohalt

Dulce de Lecheglass:
2 stora äggulor
1 dl dulce de leche
1,5 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa salt

Mörk chokladganache:
1,75 dl vispgrädde
2 msk socker
100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt

Topping:
80 g valnötter
1 dl dulce de leche
4 msk vispgrädde
0,75 tsk havssalt

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med sockret i en kastrull. Mixa digestivekexen till smulor i en mixer/matberedare och rör ner dem i kastrullen. Mixa valnötterna, ganska fint, men lämna en del bitar också. Rör ner i smörblandningen.

Tryck ut i en springform, ca 20-22 cm i diameter. Grädda i ca 8 minuter. Låt svalna något innan du täcker över den och ställer den i frysen.

Moccaglass: Vispa äggulor och socker krämigt i en skål. Värm mjölk, grädde, vaniljextrakt och kaffepulver i en kastrull. (Får ej koka) Vispa ner äggblandningen och chokladen, i bitar. Värm tills smeten börjat tjockna. Den får dock ej bli varmare än 82 grader, för då kan äggulorna koagulera.

Häll upp smeten i en skål och vispa den kall över ett kallt vattenbad. Täck över och ställ i kylskåp, gärna över natten.

Dulce de Lecheglass: Värm mjölk och grädde i en kastrull. (Får ej koka) Vispa äggulor och dulce de leche i en skål. Vispa ner äggblandningen i kastrullen och ha i salt. Värm tills smeten börjat tjockna. Den får dock ej bli varmare än 82 grader, för då kan äggulorna koagulera.

Häll upp smeten i en skål och vispa den kall över ett kallt vattenbad. Täck över och ställ i kylskåp, gärna över natten.

Mörk chokladganache: Värm vispgrädde och socker i en kastrull. Värm precis till att sockret har smält och grädden nästan kokar. Ta av kastrullen från plattan och ha i chokladen i bitar. Rör om så att du får en fin smet. (Om den inte går ihop sig som den ska, kan du sätta tillbaka den en stund på värmen.) Låt svalna i rumstemperatur.

Montering: Kör moccaglassen i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. Ta ut springformen ur frysen och bred ut glassen över pajbottnen. Ställ tillbaka formen i frysen. Kör sedan dulce de leche-glassen i glassmaskinen. Se till att moccaglassen har fryst tillräckligt och bred sedan ut ddl-glassen över den. Ställ tillbaka i frysen. När ddl-glassen har fryst på, kan du breda ut ganachen, förutsatt att den har svalnat. Täck över och in i frysen igen. 

Topping: Hacka valnötterna grovt. Rosta dem i en het, torr stekpanna i några minuter. Ha i dulce de leche, grädde samt salt och rör om. Låt svalna i rumstemperatur. Bred ut på den frysta pajen vid servering.

4 kommentarer:

  1. Oj så god denna ser ut att vara! Jag har också tävlat med en kaka, men fanns så mycket annat gott så jag tror inte på vinst för min del :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt otroligt hur mycket fina bidrag det är! Ska bli kul att se vilka juryn väljer ut :D

      Radera
  2. Mums vad det ser gott ut!! En sån där farlig sak.....

    SvaraRadera