onsdag 13 mars 2013

Morotstårta


Denna morotstårta blev en hit på min födelsedagsfest i januari, där jag hade ett dessertbord med tema 90-talsmusik. Jag försökte para ihop varje bakverk med en artist/en låt från 90-talet, och tårtan fick bli en Take That-tårta, där jag gjorde deras symbol på toppen. Just den symbolen har jag ritat lite överallt i mina dar kan jag lova, jag var en pojkbandsnörd under 90-talet, och är faktiskt än idag. Men det är en helt annan historia som vi kan ta en annan dag. :)

Eftersom det inte är min grej att göra dekorationer i sugarpaste och sådant, gjorde jag helt enkelt symbolen av hackade nötter. Det är nötter i själva tårtan också, passar så bra i morotstårta tycker jag. Valnötter använde jag, men pecannötter går precis lika bra.


Tårtan ni ser på bilderna är gjord i en 12 cm-form, men då använde jag mig inte av all smet som blir utav detta recept. Tror att det passar bäst med en form som är runt 15 cm i diameter. Självklart går det också med en större form, men då får man inte den här höga och snygga tårtan. Det är inte alltid det passar med höga tårtor tycker jag, men just morotstårta känns ganska amerikanskt, och höga tårtor är ju deras grej.

Du kan med fördel göra själva kakan några dagar i förväg och frysa den, då blir det dessutom lättare att dela den sedan. Om man delar den när den fortfarande är lite fryst tycker jag det är lättare att få jämna bottnar.


Morotstårta
Ca 10 bitar

Bottnar:
2 dl socker
1,75 dl naturell olja
2 ägg
2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 nypa salt
230 g rårivna morötter (Ca 4 dl)
40 g hackade valnötter/pecannötter

Frosting:
70 g osaltat smör
2,25 dl florsocker
250 g naturell färskost
Zest (yttersta skalet, finrivet) från 1 lime

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och mjöla en rund springform, ca 15 cm i diameter. Sätt gärna bakplåtspapper runt kanterna på formen, som går högre upp än formens kanter, för att inte riskera att smeten rinner över när kakan gräddas.

Vispa socker och olja i en skål. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och salt i en separat skål. Sikta ner detta i smeten. Vänd ner de rivna morrötterna och de hackade nötterna. Häll smeten i formen och grädda i ca 55-65 minuter. Testa med en sticka för att se om den är klar. Låt svalna.

Vispa smöret till frostingen i maskin eller med elvisp. Vispa gärna länge, 5-10 minuter. Vispa i florsockret, lite i taget. Ha till sist i färskosten och limezesten.

Dela kakan i 3-4 delar. Fördela frostingen mellan tårtbottnarna och ovanpå tårtan. Dekorera gärna med valnötter/pecannötter.

11 kommentarer:

  1. Snyggt med så hög tårta och morotstårta är gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen fantastiskt god ut. Älskar morotskaka så då borde jag gilla denna tårta också! Ska på middagsbjudning i helgen och jag ska ta med dessert, detta kanske kan vara något :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den är riktigt smarrig, saftig och med massa god frosting :) Perfekt som dessert!

      Radera
  3. Fint med dessa höga tårtor och det passar ju helt klart perfekt till morotsvarianten som du skriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, det passar till vissa tårtor. Medan vissa andra, svenska tårtor, tycker jag "ska" vara lite lägre.

      Radera
  4. Det ser riktigt gott ut :)

    SvaraRadera
  5. Hej! Vill du bli Veckans Blogg hos mig? Kommentera då mitt senaste inlägg! Kram!

    SvaraRadera