söndag 10 mars 2013

Steg för steg: Flätad vetelängd med äpple- och kanelfyllning & vaniljkräm


Flätade längder är ju så himla fint! Jag tänkte jag skulle mjukstarta lite med en fyrfläta, innan jag ger mig på något större än så. Själva flätningen var ju inte speciellt svår, däremot felbedömde jag lite hur mycket degen skulle jäsa och flyta ut i ugnen, så jag fick mig en monsterstor längd! Men den var god ändå. Vill man ha lite snyggare längder, tror jag det ska gå bra att göra två mindre istället. Jag har dock inte provat detta själv.


Jag hade bestämt att jag skulle ha vaniljkräm i min längd, men bara vaniljkräm är ju lite tråkigt, så varför inte köra på med lite äpplen, kanel och mandelmassa också? Blev inte helt dumt kan jag lova! Idén till äppelfyllningen tog jag från Allt om Mat's bok Sött, men jag har ändrat lite på mängderna.

Jag vet faktiskt inte om det är vanligt att ha fyllning i flätade längder, eller om man brukar göra på det sättet jag gjort. Men för mig verkar det mest logiskt att ha fyllning i varje längd som man sedan flätar ihop. Och det funkade ju alldeles utmärkt!


Flätad vetelängd med äpple- och kanelfyllning & vaniljkräm
1 stor eller 2 mindre

Deg:
25 g jäst (för söta degar)
75 g smör
2,5 dl standardmjölk
4 msk socker
1 tsk malen kardemumma
0,25 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
1 msk smör
2 äpplen (ganska små)
2 msk socker
2 tsk malen kanel
90 g mandelmassa

Vaniljkräm:
0,5 vaniljstång
2 dl mjölk
2 stora äggulor
3 msk socker
1,5 msk maizena majsstärkelse
1 msk osaltat smör

Pensling och garnering:
1 ägg
Flagad mandel och/eller pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader, eller något svalare. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen är upplöst.

Ha i resten av degvätskan, samt socker, kardemumma, salt och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen smidig, ha i lite mer mjöl efter hand, med spara lite till utbaket. Degen är färdigarbetad när den släpper från bunkens kanter. Täck över och jäs i ca 40 minuter.


För att göra fyllningen, skär äpplena i tärningar. Smält smöret i en stekpanna och stek äppelbitarna tillsammans med socker och kanel i några minuter. Låt svalna. Riv mandelmassan grovt.


Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp och ta sedan av från plattan. Ta bort vaniljstången.

Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en skål. Se till så att du inte har några klumpar. Häll hälften av den något avsvalnade vaniljmjölken i skålen och vispa samtidigt. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och häll i äggblandningen samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills krämen tjocknar, håll noga koll.


Ta av från plattan och rör ner smöret. Tryck eventuellt igenom en finmaskig sil för att få bort klumpar. Låt svalna.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i fyra delar. Rulla varje del till en lång rundel och kavla dem sedan platta. De ska vara ca 40 cm långa. Strö på riven mandelmassa och äppelfyllningen.


Pensla lite uppvispat ägg längs ena långsidan och rulla ihop längderna. Vik/tryck ihop ändarna lite, för att förhindra att fyllningen rinner ut sedan.


Lägg längderna jämte varandra på en plåt med bakplåtspapper och fläta ihop degen. Tänk dig att du ska fläta de tre första längderna som en vanlig fläta. Dvs längd nr 1 över nummer 2 (mittenlängden), och sedan längd nr 3 över nr 1 som nu ligger i mitten. Som en vanlig fläta som sagt. Fläta sedan in längd nr 4 under längd nr 1. Längd nr 4 blir nu en del av tre-flätan och längd nr 1 är allra längst till höger.

Det låter mer komplicerat än vad det är. Det du kan tänka hela tiden är "över, över, under". Såhär ser det ut efter första flätningsomgången:


Tänk på att inte fläta för tajt, för då kan längderna spricka. När du flätat ända ner kan du vända på plåten och fläta ihop början lite snyggare. Snygga till ändarna genom att "vika" dem under flätan. Täck över och jäs i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla längden med uppvispat ägg. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen. Stick försiktigt ner spritsen här och var i degen och spritsa i krämen. (Eventuellt får du lite mer vaniljkräm än du behöver, men förhoppningsvis gör det inget.) Strö på flagad mandel och/eller pärlsocker.


Grädda i ca 20-25 minuter. (Mindre tid om du gör 2 längder.) Låt svalna på bakgaller.

(För lite mer visuella instruktioner på hur man flätar en fyrfläta, kan du kolla på t.ex. dessa Youtube-klipp: http://www.youtube.com/watch?v=gFZaj_7LlFg / http://www.youtube.com/watch?v=R8K6SHj43lY )

8 kommentarer:

 1. Oj vad gott med vaniljkräm i med kanel och mandelmassan. Det måste jag prova göra. Älskar vaniljkräm!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vaniljkräm är underbart, och speciellt om den är hemmagjord med vaniljstång! Blir alldeles lycklig bara av att se de där små prickarna, haha!

   Radera
 2. Så gott och så fin längd. Inte så ofta man ser fyllda vetelängder, kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Var kul att göra något annorlunda, och så roligt när det blir lyckat också :)

   Radera
 3. Åh, vilken maffig vetelängd! Ser otroligt saftig och god ut :)

  SvaraRadera
 4. Så roligt, jag tänkte faktiskt på flätade längder idag och hur man skulle fylla en! Toppentips :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, men vad bra! Då vet du att det funkar på detta vis i alla fall :D

   Radera