onsdag 16 januari 2013

Annelundslimpor


Då var det dags för det första brödrecepetet här på bloggen! Jag blev helt nostalgisk när jag åt det här brödet, det tog mig tillbaka till när jag var liten och sov över hos min farmor och farfar. Där fick man alltid hembakt bröd till frukost. Med smör och ost och en stor kopp med varm choklad.

Det är verkligen något speciellt med hembakt bröd. Jag bakade mycket bröd förr, men det har verkligen inte blivit ofta de senaste 8-9 åren. Men det är ju verkligen härligt när den där bröddoften sprider sig i hemmet!


Nu i januari brukar folk vilja äta lite mer nyttigt, och temat för Kokboksutmaningen denna månad hos Fika med Eleonore är just hälsomat. Jag hittade dessa limpor i en bok som heter Vegetariska Kokboken, som har funnits i min ägo i många år. Varför de heter Annelundslimpor vet jag inte, men tycker de passar bra under kategorin hälsomat då de innehåller massa nyttigheter som linfrön, kli och dinkel.

De blir riktigt saftiga på grund av att de innehåller rivna äpplen alternativt äppelmos. (Jag använde rivna äpplen.) Degen är ganska lös, så det passar bäst att använda en hushållsmaskin. Om man vill göra hela receptet behöver man en rejäl en, jag gjorde halva och då gick det bra med min lilla Kitchen Aid. (Även om den skakade så pass att jag undrade om det skulle hoppa av diskbänken.)


Annelundslimpor
4 st

På kvällen:
7,5 dl vatten
3 dl kornkross eller rågkross
1,5 dl hela linfrön
1 dl kli

På morgonen:
4 dl vatten
75 g jäst
3 dl grovt rivna äpplen eller 1,5 dl äppelmos
1 msk salt
2,2 - 2,4 l dinkelsikt

På kvällen: Koka upp vattnet i en kastrull och rör ned kross, linfrön och kli. Låt svälla under lock under natten.

På morgonen: Rör ner 4 dl vatten i kastrullen och värm allt till 37 grader. Smula jästen i en skål och häll över den ljumma blandningen. Rör tills jästen har lösts upp.

Tillsätt de rivna äpplena eller äppelmoset, saltet och det mesta av mjölet. Knåda degen 4-5 minuter i hushållsmaskin eller ca 10 minuter för hand. Täck över och låt jäsa i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 4 delar och forma till limpor. Låt alla fyra jäsa i en smord långpanna ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250 grader. Snitta limporna och strö över lite mjöl. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 50-55 minuter. Låt limporna svalna under bakduk.


12 kommentarer:

  1. Mums, så fint! Nygräddat bröd är så gott!

    SvaraRadera
  2. Det både låter och ser jättegott ut. Sparar receptet för framtida bruk.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Håller verkligen med att det är något särskilt med hembakat bröd. Jag kan dessutom bli så trött när jag går i butiken vid bröddisken och allt bröd känns som likadant. Känns som att man har ätit det mesta i bröddisken redan, då är det kul att kunna slänga ihop något eget, med vilken smak man nu önskar.
    Kram
    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, industribröd blir rejält tråkigt i längden.. Och att baka eget blir ju ofta billigare också :)

      Radera
  4. Så roligt att du är med i utmaningen, det här brödet passar ju utmärkt till temat! Låter väldigt gott och hembakt bröd är ju det bästa :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tänkt att vara med flera gånger, så är kul att det äntligen blev av :D

      Radera
  5. Ja älskar och baka bröd,kul att du se att du tar in de på din blogg.den ser riktig god ut och hälsosamt är ju ett plus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det känns kul att börja med något nytt på bloggen :)

      Radera
  6. Vilket fint bröd! Som värsta riktiga bageri-brödet! :)

    SvaraRadera