söndag 13 januari 2013

Browniebakelse


Förra veckan la jag upp ett recept på en clementin- och passionsfruktscurd och lovade några recept där jag har använt denna. Detta är ett utav de recepten, en fantasiskt god browniebakelse! Den ser lite snoffsig ut, men är inte alls komplicerad att göra. Jag vet inte hur det är med er, men jag är i alla fall ett fan av allt som ser svårare ut än det är! ;)

Fyllningen till bakelsen är helt simpelt vispad grädde blandat med curd. Vill man inte göra clementin- och passionsfruktscurden (men det tycker jag ni borde!), så går det bra att använda lemon curd, lime curd, eller annan passande smak. Har man ingen rund utstickare, kan man använda t.ex. ett glas att ta ut rundlar med.

Brownien är godast om den får stå kallt ett tag, så sätt gärna undan tid för det.


Browniebakelse 
2-3 st

Brownie:
75 g smör
90 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
1 ägg
1 äggula
0,75 dl socker
0,75 dl vetemjöl
En nypa salt

Fyllning & topping:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl clementin- och passionsfruktscurd

Garnering:
Färska hallon
Passionsfrukt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en fyrkantig ugnsform, ca 22 x 20 cm. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner chokladen, i bitar. Rör om tills chokladen är smält. Ställ åt sidan.

Vispa upp ägg, äggula och socker lite lätt. Blanda ner chokladsmeten. Sikta i vetemjöl och ha i salt, rör tills du har en jämn smet. Grädda i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du ställer kakan i kylskåp.

Vispa grädden. Ta lite av grädden och blanda ut med curden, så att du får en smidig blandning. Blanda sedan detta med resten av den vispade grädden.

Ta ut rundlar av brownien med en dessertring/utstickare. Fyll en spritspåse med gräddblandningen och spritsa ut på hälften av rundlarna. (Spara lite till toppingen.) Lägg resten av rundlarna ovanpå. Spritsa ut resten av gräddblandningen och garnera med hallon och passionsfrukt.

4 kommentarer: