söndag 9 december 2012

Pepparkaksdrömmar


Andra advent redan och bara femton dagar kvar till julafton. Känner ni någon julstress? Jag är inte speciellt stressad alls, jag har eliminerat den mesta julstressen genom att sluta köpa julklappar. Jag har blivit sådär vuxen och tråkig och kommit fram till att julklappar känns onödigt när vi inte har några barn i släkten. När vi syskon börjar skaffa lite ungar (jag skrev ugnar där först, hur bakningsskadad är jag?!) kan det kännas motiverat att börja köpa julklappar igen. Tills dess tänker jag njuta av att känna mig lugn och harmonisk (ja, så harmonisk som jag kan bli) hela långa december.


De julbestyr som finns kvar då är ju bara lite pyntning några dagar innan jul, lägga in några sillar, försöka stå ut med lukten och åsynen av den stackars skinkan, skratta åt min ömma moder när hon försöker få julgirlangen att hänga jämnt, fundera på vad jag ska smyga in för vegetarisk rätt på julbordet som ingen ändå äter, tindra lite med ögonen och spräcka några speglar genom att skråla med när Tommy Körberg tar i som mest i Oh Helga Natt. The usual stuff.

Bakningen är ju förstås inte stressande alls, utan bara kul! Dessa pepparkaksdrömmar är ett alternativ till vanliga pepparkakor. De är lite mildare i smaken, och sådär smälter-i-munnen-goda som drömmar är. Snabba att göra är dem också, så om du vill ha ljuvlig pepparkaksdoft i hemmet på ett kick, så kan jag verkligen rekommendera dessa!




Pepparkaksdrömmar
Ca 25 st

75 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
0,5 dl neutral olja
2 tsk pepparkakskryddor
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker krämigt i en köksmaskin eller med elvisp. Tillsätt oljan i en fin stråle medan du fortsätter vispa.

Blanda kryddor, vetemjöl och hjorthornsalt i en separat skål. Blanda sedan ner detta i smeten.

Rulla smeten till valnötsstora bollar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter. (Öppna inte ugnsluckan under tiden.) Låt svalna på bakgaller.

Ps. Glöm inte att en utav höjdpunkterna i december (enligt mig i alla fall) drar igång imorgon, nämligen Musikhjälpen. Missa inte!

8 kommentarer:

  1. Ååh va dom såg goda ut! :D
    Och tack för Grattiset!

    SvaraRadera
  2. Åh pepparkaksdrömmar måste ju vara riktigt gott! Kan känna smaken i munnen haha :D För övrigt verkar dina recept toppen! Och vackra bilder... (måste bara säga att jag blev riktigt glad över din kommentar!) ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Och jag blir glad av att du blir glad :D (Menade det jag skrev också!!)

      Radera
  3. fett Gott! måste pröva ju :)

    SvaraRadera