tisdag 20 november 2012

Vit choklad-cheesecakes med tranbärstopping


Äntligen ett recept igen på bloggen! Dessa cheesecakes känns lite vintriga, kan kanske vara något att ha som dessert i jul? Om man har tur kan man hitta färska tranbär i affärerna nu, annars går det bra med frysta också.


Tranbär påminner lite om lingon. De har en syrlig och ganska intensiv smak. Till vit choklad vill man ju gärna ha något lite syrligt, något som bryter av mot den söta chokladen. Då passar tranbär super! 

I bottnen använde jag chokladcookies och gjorde även en dekoration i ljus choklad, för ytterligare lite chokladsmak. (Man kan aldrig få för mycket choklad, eller hur?)

Jag gillar att göra cheesecake i små portionsformar, men vill man göra dessa i en stor form ska det säkert gå bra, bara gräddningstiden ökas. Detta är dock inget jag har testat själv, om du provar så berätta gärna sedan hur det gick! 

Jag använde dessa formar (de stora) från IKEA, som är 8 cm i diameter, och tyckte de blev alldeles lagom stora för en portion.


Vit choklad-cheesecakes med tranbärstopping
Ca 12-14 st

Botten:
200 g chokladcookies, t.ex Maryland double choc
60 g smör

Fyllning:
70 g vit choklad
2 mediumstora ägg
0,25 dl socker
1,5 dl crème fraiche
200 g naturell färskost

Topping:
4 dl tranbär
1,5 dl socker
2 dl vatten
Zest (yttersta skalet, finrivet) från en citron

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Krossa kakorna, för hand eller i mixer, och blanda smulorna med smöret. Placera ut pappersformar på en bakplåt eller i en muffinsplåt. Tryck ut smulblandningen i dessa med en tesked. Grädda i 5-8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en köksmaskin eller med elvisp. Blanda ner crème fraiche och färskost, och till sist den smälta chokladen, lite i taget. Fyll formarna till ca 3/4 och grädda i ca 25 minuter.

Låt svalna något och ställ sedan i kylskåp för att stelna i minst 4 timmar.

För att göra toppingen, blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Låt svalna. Bred ut på cheescakesen vid servering. Dekorera eventuellt med några tranbär och/eller en chokladdekoration.

10 kommentarer:

  1. Mums, syrliga tranbär med vit choklad blir säkert gott ihop! Jag bakade också med färska tranbär igår :)

    SvaraRadera
  2. Så fina små cheesecakes, roligt att använda en utstickare :D
    Gott med syrliga bär till en söt choklad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Alltid gott med den kombinationen tycker jag :)

      Radera
  3. jättefina verkligen,ja tar gärna en,mumma
    älskar vitchoklad och tranbär.den kombo passar otroligt bra ihop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, de smakerna hittar varandra riktigt bra :)

      Radera
  4. Vad fina! Cheesecake är ju så gott! Och kan varieras på typ tusen sätt!

    SvaraRadera
  5. Åh det här såg ljuvligt gott ut! Kombinationen låter verkligen toppen - en sån skulle jag inte ha något emot att smaka på ;)

    SvaraRadera
  6. Mums... detta såg spännande ut!

    SvaraRadera