torsdag 27 september 2012

Browniecupcakes med nougatkexfyllning och saltad kolafrosting


Alla "less is more"-människor, titta bort nu!

Det här kan vara något av det godaste jag någonsin bakat. Denna brownie är sådär perfekt fudgeaktig och chokladig, i mitten finner man en knaprig kontrast i form av ett nougatkex och på toppen en len kolafrosting, chokladsås och kaksmulor.

I mean, come on! COME ON!

Jag kan nog sluta blogga nu, för godare än såhär blir det inte.

Okej, det var att ta i. Och tänk om ni bakar dessa och tycker de är skitäckliga? Jag börjar om..

Dessa cupcakes är ganska goda. Baka dem gärna om ni har lust. Inget tvång. Vill ni baka något annat så går det bra också. Okej? Okej :)


Några notiser:
- Jag använde hemkola, som finns vid lösviktsgodiset, till frostingen. Men vilken mjuk kola som helst ska gå bra.
- Eftersom jag alltid använder ostaltat smör i frostings, så hade jag det även här. Först efteråt kom jag på att *duh!*, det är en saltad kolafrosting, normalsaltat smör skulle säkert ha varit mer logiskt! Dock vet jag inte alls hur det blir, har inte provat med normalsaltat. Så om du inte känner dig experimentsugen, kör som det står i receptet med osaltat smör.
- Innan jag hällde på chokladsåsen, ställde jag in cupcakesen i frysen en stund, för att inte riskera att frostingen skulle smälta under chokladsåsen. Om du gör detta, så får du vara lite snabb i fingrarna med att ha på kaksmulorna, eftersom chokladsåsen stelnar fort på den kalla frostingen.
- Kaksmulorna till dekorationen kan vara från vilka kakor som helst. Om man vill kan man skippa dem också, men ser lite häftigt ut tycker jag.


Browniecupcakes med nougatkexfyllning och saltad kolafrosting
6-8 st

Brownie:
100 g smör
120 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
En nypa salt
6-8 st Remi Nougat

Saltad kolafrosting:
100 g kolagodisbitar, t.ex hemkola
3 msk vispgrädde
0,5-1 tsk havssalt
50 g osaltat smör, rumstempererat
2 dl florsocker
200 g naturell färskost

Chokladsås:
0,75 dl vispgrädde
75 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
1 msk smör
0,25 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och blanda ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen är smält. Ställ åt sidan.

Vispa upp ägg och socker lite lätt. Blanda ner chokladsmeten. Sikta i vetemjöl. Blanda i salt och rör tills du har en jämn smet.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Häll lite browniesmet i varje form, lägg sedan i ett nougatkex. Fyll på med mer smet, nästan ända upp. Grädda i 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna.

Gör sedan frostingen. Smält kolabitarna i en kastrull tillsammans med grädden och saltet. Låt blandningen svalna något, men se till så att den inte stelnar till för mycket. Vispa smöret krämigt och ha i florsockret, lite i taget. Vispa i färskosten, och ha till sist i kolasmeten, lite i taget. Ställ i kylskåp tills du ska dekorera dina cupcakes.

För att göra chokladsåsen, värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i chokladen i bitar. Rör om tills den smält. Ha till sist i smöret och vaniljen. Låt svalna något.

Spritsa frostingen på dina cupcakes. Häll på chokladsås och dekorera med kaksmulor.

10 kommentarer:

  1. Du borde sätta en varningstext längst upp på det här inlägget... det väcker ju lust till stort och syndigt frosseri! Känner mig som en av Pavlovs hundar just nu.

    SvaraRadera
  2. Åh farligt och kolla in här,allt ser så gott ut.Snart kommer jag och knackar på dörren,hehehehhe
    Skulle gärna vilja ha en,eller nu ljuger ja skulle lätt vilja ha 2 :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle inte ha något emot en eller två jag heller, måste ta och baka dessa igen tror jag! :P

      Radera
  3. Åh herregud dom här ser farligt goda ut ju!

    Att döma av bloggnamnet gillar du choklad,spana gärna in min blogg där du kan hitta en hel del olika praliner och andra chokladiga godsaker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Farligt goda är en ganska bra beskrivning, ja! :P

      Ska absolut kolla in din blogg, letar alltid efter nya bloggar att följa, och ny inspiration :)

      Radera