tisdag 18 september 2012

Banan- och snickerstårta


Förra veckan fyllde min allra bästa vän år, och jag fick gnugga geniknölarna rätt länge innan jag kom på vad jag ville göra för tårta åt henne. Hon ville gärna ha mandelmassa med, så det blev en mandelmassebotten utöver två vanliga. Och jag som inte är jätteförtjust i mandelmassa kan säga att det faktiskt blev riktigt bra! Den blev härligt kladdig och en bra kontrast mot de andra luftiga bottnarna. Väldigt söt, men eftersom jag hade en snickersfyllning som inte var så söt, så funkade det bra.

Banan var ett annat önskemål, och det passar ju superbra ihop med snickers. Gjorde en bananfrosting, samt dekorerade med bananchips. En sak jag gjorde som inte står med i receptet, var att jag hade ett tunt lager av mörk chokladganache på mandelmassebottnen. (Eftersom det aldrig kan bli nog med choklad!) Men det är valfritt, vill man ha lite extra chokladsmak kan man göra det, annars är det bara att hoppa över. Hur man gör ganache, kan du läsa i detta recept.


När jag gör tårta brukar jag göra bottnarna två dagar innan och frysa in dem. Dagen innan gör jag fyllningarna och fyller tårtan. Och samma dag som tårtan ska vara färdig dekorerar jag den. Man kan självklart göra som man vill där, men en sak man bör tänka på är att göra snickersfyllningen i god tid. Den måste stå i kylskåp minst 6 timmar innan den kan vispas upp.

Tårtbottnarna gjorde jag enligt principen "lika delar", vilket betyder att man ska ha lika mycket av ägg, socker samt mjöl. Man mäter alltså upp socker i ett glas, mjöl i ett glas och ägg i ett glas. Du kan göra likadant eller gå efter måtten jag fick fram.


Banan- och snickerstårta

Tårtbotten:
4 stora ägg
2 dl + 2 msk socker
2 dl + 2 msk vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker i köksmaskin eller med en elvisp, i 5-10 minuter. Blandningen ska bli vit och fluffig.

Sikta ner mjölet och bakpulvret och rör (vispa ej) till en jämn smet. Häll smeten i en smörad och ev bröad form, 22-26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Öppna inte ugnen under de första 20 minuterna, då kan tårtbottnen sjunka ihop. Tycker du att den får för mycket färg? Lägg aluminiumfolie över. Testa med en sticka i mitten av formen när du tror den är färdig, stickan ska vara helt torr.

Ta ut och låt svalna något innan du tar ur den ur formen. Om du fryser tårtbottnen blir den lättare att dela.

Mandelmassebotten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor

Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Du ska kunna vända skålen uppochner utan att de åker ur. Blanda mandelmassan försiktigt med äggvitorna.

Häll smeten i en smörad form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna något innan du lossar bottnen från formen.

Snickersfluff:
170 g snickers (3 st)
2,5 dl vispgrädde

Hacka chokladen i små bitar och låt den smälta tillsammans med grädden på låg värme. Grädden får inte koka. Låt svalna något innan du ställer in blandningen i kylskåpet. Där ska den stå i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan med elvisp.

Bananfrosting:
1 mogen banan
1 tsk citronjuice
25 g osaltat smör, rumstempererat
150 g naturell färskost
2 dl florsocker

Mosa bananen till en puré, gärna i en mixer, och blanda med citronjuicen. Vispa smöret och färskosten, i köksmaskin eller med elvisp. Ha i florsockret, lite i taget. Ha i bananpurén och vispa till en jämn smet. Ställ kallt tills du ska montera tårtan.

Vaniljsmörkräm: (Receptet hittade jag här.)
55 g osaltat smör, rumstempererat
125 g (2 dl) florsocker
1 tsk kokande vatten
0,5 tsk vaniljextrakt

Vispa smöret fluffigt i köksmaskin eller med elvisp. Vispa gärna länge, ca 10-15 minuter. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa samtidigt. Tillsätt sist vattnet och vaniljextraktet.

Topping:
4 dl grädde
2 msk socker
Bananchips
Strössel

Montering: Dela tårtbottnen i två delar. Placera mandelmassebottnen underst och bred ut bananfrostingen på denna. Lägg på en tårtbotten. Ha sedan på snickersfluffet, och den andra tårtbottnen.

Spackla tårtan genom att breda ut ett tunt, tunt lager vaniljsmörkräm med en spatel eller slickepott. Detta för att det inte ska hamna några smulor i grädden sedan när man har på den. Ställ tårtan kallt ett tag, så att smörkrämen stelnar.

Vispa grädden tillsammans med sockret. Bred ut över hela tårtan. Om du vill spritsa grädden som jag gjort på bilderna, så kan du använda Wiltons 1M-tyll ovanpå tårtan och Wiltons 22-tyll runt om.

Dekorera med bananchips och strössel. Låt stå kallt till servering.


12 kommentarer:

  1. Ser så gott ut och instämmer med Katarina, ljuvliga smaker verkligen!

    Sv: Så kul att du fann andra bloggar. Det är härligt med lite bloggkärlek :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :)

      Ja, det finns så mycket bloggar man inte vet om, alltid kul att hitta nya!

      Radera
  2. Åh wow vilken härlig tårta! Fullkomligt proppad med godsaker, snickers och banan är båda stora favoriter, jag har dock aldrig provat dessa tillsammans - mums :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tycker du kan prova det då, för de passar alldeles utmärkt tillsammans :)

      Radera
  3. Gud, jag skulle kunna äta upp hela tårtan för mig själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit en bedrift, den var ganska mäktig ;)

      Radera
  4. Du är bäst älskade vän, denna tårta var helt perfekt till min födelsedag! SÅ god =)

    SvaraRadera