måndag 10 september 2012

Äppelpajglass


Nu har ju äppelsäsongen startat. Men om du fortfarande väntar på att äpplena i trädgården ska mogna, så kan du göra denna äppelpajglass med torkade äpplen istället! Har använt mig av Exotic Snacks äppelbitar, som jag tycker är supergoda. Tillsammans med en vanilj- och kanelglass med bitar av smulpajdeg, blir det nästan som att äta äppelpaj med vaniljsås. I glassform. Kan inte bli fel, eller hur?


På bilderna ni ser här hade jag försökt få till något slags kanelrippel i glassen, men fick det aldrig riktigt bra. Kom fram till att det blev godast att blanda i kanelen direkt i glassen istället. Om du har tillgång till kanelknappar (som chokladknappar, fast med kanelsmak!) kan du ha i dem istället för kanelen. Jag hade turen att få ett paket skickat till mig från Singapore, från snälla Hovkonditorn. Var riktigt kul att testa!

Jag önskar vi hade fler sådana saker i Sverige. Jag älskar att gå och kolla runt inne på The English Shop när jag är i Stockholm, finns mycket kul där! Nästa gång måste jag nog uppsöka USAgodis-affären också, kan inte minnas att jag varit där faktiskt.

Över till receptet!


Glass:
2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk kanel
1 dl standardmjölk

Smulpajdeg:
3 msk vetemjöl
3 msk havregryn
1,5 msk socker
20 g smör, rumstempererat

Ca 50 g torkade äppelbitar (Exotic Snacks), hackade
Ev 1-2 msk kanelknappar

Börja med att göra smulpajdegen, genom att blanda alla ingredienser till en jämn deg. Forma lagom stora bitar och ställ kallt så länge.

Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa äggulor, socker och vaniljextrakt i en separat skål. Rör ner kanelen, och sist mjölken, i äggblandningen. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.

Kör blandningen i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. (Går även utan glassmaskin, frys då i ca 4 timmar. Rör om 2-3 gånger under den första timmen.)

När glassen nästan är klar, blanda i smuldegen, äppelbitar och ev kanelknappar. Ställ i frys tills önskad konsistens är uppnådd.

8 kommentarer:

 1. Så gott det ser ut! Mums att ha deg i!

  SvaraRadera
 2. Mums, glassen låter mycket god! Kram

  SvaraRadera
 3. åh vet du ja såg på en utländsk blogg just en sån här glass som ja tänkte att ja måste testa,så nu ska ja defintivt göra de.ser så himla gott ut och nu vill ja allt ha en skål här

  SvaraRadera
 4. Låter som en fullkomligt fantastiskt god glass :)

  SvaraRadera