torsdag 16 augusti 2012

Steg för steg: Mörk chokladglass med cashewpraliné


Detta är chokladglassen jag använde i mina Baked Alaska Cupcakes, som var mitt tävlingsbidrag i årets Ice Cream Cupcake Contest. Glassen var definitivt den delen jag blev mest nöjd med, så jag tänkte bjuda på en steg för steg-beskrivning på hur man gör den.

Praliné är något man sällan ser på svenska bloggar. Iallafall inte under det namnet. Det kan bero på att den europeiska versionen av detta i princip är det samma som karamelliserade nötter. Det är den amerikanska varianten av praliné, eller praline som det heter over there, som är lite speciell. Här har man även i grädde och smör, vilket gör att pralinén blir mjukare och sprödare. Lite mer åt fudge-hållet, än krokant-hållet, om man säger så.


Om du har ätit någon av Häagen Dazs-smakerna 'Pralines and Cream' eller 'Chocolate, Pralines and Caramel', då har du ätit praliné! Oftast använder man pecannötter, men jag har använt mig av cashewnötter i detta recept. Självklart går det bra att använda vilka nötter man vill.

Praliné:
1,5 dl florsocker
0,5 dl vispgrädde
20 g smör
0,25-0,5 tsk vaniljextrakt
0,5-1 tsk havssalt
100 g cashewnötter

Glass:
125 g mörk choklad, gärna med 70% kakao
2 dl standardmjölk
3 äggulor
1 1/4 dl socker
2 dl vispgrädde
En nypa salt
0,5 tsk vaniljextrakt

Börja med pralinén. Hacka cashewnötterna ganska grovt, men med en del mindre bitar.


Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda socker och grädde i en kastrull. Koka på medelvärme i ca 10 minuter.


Ta av kastrullen från värmen, klicka i smöret, men rör inte ihop på en gång. Vänta en minut och blanda sedan smöret med sockerblandningen. Ha i vaniljextrakt, salt och de hackade  nötterna. Rör om ordentligt.

Bred ut på bakplåtspappret. Låt svalna något, och låt den sedan stelna i kylskåp, i minst 30 minuter. (Jag har ett svagt minne av att det blir mer praliné än vad du behöver till chokladglassen, men har dumt nog inte skrivit ner detta någonstans. Men om så är fallet har du en bra anledning till att göra mer glass, eller hur?)


Gör sedan glassen. Smält chokladen över ett vattenbad. Se till så att vattnet bara sjuder, inte kokar.


Rör i mjölken, lite i taget. Bli inte orolig om det bara blir till en gryning massa först. Fortsätt att röra, över vattenbadet, och du ska till slut få en blank chokladmjölkblandning. Låt svalna.


Vispa socker och äggulor krämigt. Blanda i grädde, salt och vanilj, och till sist chokladmjölken. Kör i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. (Det går också bra utan glassmaskin, men då måste glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om 2-3 gånger under den första timmen.)


När glassen nästan är klar kan du blanda i cashewpralinén, som du bryter i bitar. Låt glassen stå i frys ett tag innan servering. Ät och njut!

10 kommentarer:

  1. Wow, härliga bilder, speciellt då glassen rann lite! Väldigt bra att gå igenom recept noga.

    SvaraRadera
  2. Åh, det ser så härligt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lika gott som det ser ut kan jag meddela ;)

      Radera
  3. Jättegott låter det verkligen! Chokladglass är verkligen en favorit och den där pralinen lät verkligen god :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Är väldigt nöjd med detta receptet faktiskt :)

      Radera
  4. ÅÅh nej det här måste jag göra, det såg såååå gott ut!

    SvaraRadera
  5. Kan man äta pralinen som den är?=) //MVH Gottegrisen, hehe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det kan man :) Fast den är väldigt söt som den är, så det är trevligt med nåt som bryter av. Men du kan ju testa :)

      Radera