söndag 8 juli 2012

Rabarberrutor


För er som fortfarande funderar på vad sjutton ni ska göra av all rabarber ni har i trädgården - här är ett toppenrecept! Det är baserat på detta, av den mycket talangfulla matfotografen och kokboksförfattaren Lara Ferroni. (Hennes blev dock betydligt finare än mina, som inte ville få ens en tillstymmelse till den vackra röda färg i Laras fotografier.)

Kakorna är lite som citronrutor, fast med rabarber istället för citron. Och eftersom fyllningen helt simpelt är en rabarbercurd, så kan ju detta recept göras med vilken smak som helst i princip. Hallon, jordgubb, björnbär, lime.. Ta din favoritcurd och häll den i en pajform med mördeg helt enkelt, svårare än så behöver det inte vara!


Själv har jag nyss upptäckt denna underbara tingest som kallas curd, och i huvudet snurrar alla möjliga smakkombinationer jag skulle vilja prova. Denna rabarbercurd kan man ju självklart göra och ha till annat förresten. Det mest klassiska är ju till scones. Men varför inte använda den i en trifle, som fyllning i cupcakes, kanske göra en glass med den, eller ringla över grekisk yoghurt med lite nötter, honung och jordgubbar?


Rabarbercurd:
Ca 200 g rabarber
0,4 dl socker
2 msk vatten

3 äggulor
0,9 dl socker
En nypa salt
0,5 tsk citronzest (det yttersta skalet på citronen, finrivet)
25 g smör, i bitar

Mördeg:
115 g smör
2,4 dl vetemjöl
0,6 dl socker
En nypa salt

Skölj och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Blanda rabarber med socker i en kastrull. Låt stå i ca 10 minuter.

Ha i vattnet och låt blandningen sjuda på låg värme tills det går att mosa rabarbern utan problem. Ca 15-20 minuter.

Mixa blandningen med en handmixer tills den är slät. (Det går att skippa detta steg om man vill, men det blir snyggare med en slät puré tycker jag) Låt svalna i rumstemperatur.

Här kan det vara lämpligt att göra mördegen. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. (Om du har en matberedare kan du göra mördegen i denna. Då behöver inte smöret vara rumstempererat.) Tryck ut i en form, ca  20 x 15 cm. Nagga med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.

Baka mördegen i ca 20 minuter.

Återgå till rabarbercurden. Vispa äggulor, socker och salt i en skål över ett vattenbad. Vispa tills blandningen är varm och gått ihop fint. Ha i rabarberpuré och citronzest. Ta bort från värmen och rör i smöret.

Häll curden över den färdiggräddade mördegen och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter eller tills curden har stelnat. Låt svalna i rumstemperatur, innan du ställer den i kylen. Om du vill kan du pudra över lite florsocker vid servering.

5 kommentarer:

  1. Curd i bakverk är sååååå gott och lätt. Gillar verkligen bilderna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Ja, det är väldigt användbart, och så lätt att variera också :)

      Radera
  2. oooh, så fina! De ser verkligen lagom syrliga ut!

    SvaraRadera