lördag 14 juli 2012

Cookie Cups


De här små söta sakerna är chocolate chip cookies, gräddade i en minimuffinsform, med olika smaskiga fyllningar och toppade med smält choklad.


Du kan i princip fylla dem med vad du vill. Dessa gjorde jag med fyra olika fyllningar:
- Nutella och valnötter
- Ganache på mörk choklad
- Chocolate chip cookie dough
- Kolasås och valnötter

(Ja, jag hade ett överflöd av valnötter vid just detta tillfälle.)


Har du ett favoritrecept på chocolate chip cookies, så använd det. Jag letar fortfarande efter det ultimata cookie-receptet. Nedanstående får duga så länge.

Cookie Cups 
115 g rumsvarmt smör
1,25 dl strösocker
1,75 dl farinsocker
1 ägg
3,25 dl vetemjöl
En nypa salt
1,5 tsk bakpulver
Ca 1,5-2 dl chokladknappar / hackad choklad (ungefär 90-130 g)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör krämigt. Ha i ägg och vispa ytterligare. Blanda i mjöl, bakpulver och salt och arbeta ihop till en deg. Ha slutligen i chokladen.

Placera ut muffinsformar i en minimuffinsform. Tryck ut kakdegen i formarna. Grädda i ca 15 minuter. Eventuellt får du ta en tesked och trycka till kakorna när de kommit ut ur ugnen, om de har "puffat till sig", så att du får en ordentlig fördjupning i kakan.

Låt svalna. Fyll med valfri fyllning. Smält choklad i ett vattenbad och toppa varje cookie cup med någon tsk smält choklad. Dekorera eventuellt med strössel eller dylikt.

Förvara i kylskåp, men ta ut dem 15-20 minuter innan servering, då blir de godast.


Kan dela med mig av mitt recept på ätbar cookie dough också. 
All kakdeg är väl ätbar egentligen, men vet man att man inte ska baka några kakor av degen, är det ingen mening med att ha i ägg och bakpulver.
Såhär brukar jag göra:

Chocolate Chip Cookie Dough

50 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 dl mjöl
40 g chokladknappar/hackad choklad
(Eventuellt vaniljextrakt/vaniljsocker)
1,5-2,5 msk mjölk

Vispa ihop smör och socker. Ha i mjöl, chokladknappar och eventuellt vanilj. Rör i mjölk tills önskad konsistens är uppnådd.

10 kommentarer: