onsdag 18 juli 2012

Limecurd


Har som sagt snöat in lite på det här med curd. Det här är en limecurd med stark smak som passar utmärkt till att blanda med grädde och ha som tårtfyllning eller på cupcakes. 

Söt och syrlig på samma gång, riktigt gott! Jag använde denna curd i en dessert som jag tyckte blev väldigt lyckad, receptet på denna kommer senare i veckan.

Eftersom jag har använt mig av bara äggulor, så blir färgen väldigt gul/orange. Har sett recept där hela ägg används, och då blir färgen lite mer åt det gröna hållet. Om man vill ha den mer limefärgad kan man säkert ha i lite grön pastafärg. Men jag tycker denna färg är ganska härlig ändå!


4 äggulor
2,5 dl socker
1 dl färskpressad limejuice
1 msk limezest (det ytterska skalet, finrivet)
75 g smör, rumstempererat
1 msk maizena

Blanda äggulor, socker, limejuice och limezest i en kastrull. Spara lite limejuice, för att röra ihop med maizenan. Värm försiktigt på låg värme och vispa samtidigt.

Skär smöret i kuber och rör ner, en i taget. Blanda maizena med den återstående limejuicen, och vispa ner i kastrullen. Fortsätt att sjuda curden på låg värme tills den tjocknar något, 5-10 minuter.

Sila bort limezesten med en finmaskig sil. Låt svalna något i rumstemperatur, häll sedan upp i en glasburk. Den håller sig i 1-2 veckor i kylskåp.

4 kommentarer:

  1. Limecurd är så fräscht och gott! Härlig färg har den :)

    SvaraRadera
  2. Världens bästa grej det där. Användbart till allt:)

    SvaraRadera
  3. Lime curd passar verkligen bra till det mesta och det är sååå gott :)

    SvaraRadera