tisdag 2 april 2013

Chilitryfflar


Detta är det sista receptet från mitt dessertbord med tema 90-talsmusik, som som hade på mitt 30-årskalas i januari. En härligt len chokladtryffel med en liten kick av chili, doppad i mörk choklad och dekorerad med bitar av kanderad chilifrukt.

Jag har hittat en ny favorit i chokladhyllan, Lindt Mild 70%. Jag tycker att de chokladsorter med mindre kakaohalt än 70% som finns i de vanliga matbutikerna är lite tråkiga i smaken, men det är ju inte alltid man vill ha riktigt så bitter smak som 70% choklad vanligtvis har. Då är Lindts milda är toppenlösning tycker jag, den är helt enkelt mildare i smaken och har inte lika mycket bitterhet och syra. Passar väldigt bra till denna tryffel!


Chilitryfflar
Ca 20 st

Tryfflar:
0,75 dl vispgrädde
0,5 dl socker
10 g smör
2 tsk medelstark malen chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 nypa salt
150 g mörk choklad, 70 % kakaohalt (Gärna Lindt Mild)

Skal:
100 g mörk choklad, valfri kakaohalt

Kanderad chili:
0,5 röd chilifrukt
2 msk vatten
2 msk socker

Börja med den kanderade chilin. Ta bort kärnor och mellanväggar från chilifrukten och skär i tunna remsor. Smält sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Ha i chilin och låt sjuda i några minuter. Häll upp blandningen i en lufttät burk och ställ kallt över natten.

För att göra tryfflarna, värm grädde, socker, smör och kryddor i en kastrull. Värm tills sockret har smält. Ta bort från värmen och rör ner chokladen i bitar. Ställ kallt tills massan har stelnat.

Rulla till bollar och ställ sedan tillbaka i kylskåp i några minuter. Smält chokladen över ett vattenbad, temperera den om du vill. Doppa bollarna och lägg en bit chili på toppen, innan chokladen hinner stelna. Förvara i rumstemperatur.

4 kommentarer:

  1. Åh, så gott! Vilka fina bilder!! Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  2. Åh vad jag önskar det gick att göra tryfflar utan choklad! Men då blir det lixom inget kvar. Måste vara världens mest idiotiska allergi att ha när man älskar hemgjorda godsaker. *suck*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, nej det lät verkligen inte som en rolig allergi att ha :( Tur att det finns mycket annat gott man kan göra i alla fall!

      Radera