fredag 29 mars 2013

Påskbakelse


Glad Påsk kära läsare! Hur ni än firar, eller om ni inte firar alls, så hoppas jag ni får en toppenbra långhelg! Idag bjuder jag på en påskbakelse med chokladbotten, maräng, hasselnötter och grädde. Och för en härlig retrokänsla, konserverade persikor, som jag tyckte passade perfa med sin påskgula färg! :)

Jag kallar denna en bakelse, men egentligen är det faktiskt en tårta. En sådan där långpannetårta som är toppen för stora kalas. Jag gjorde dock halva receptet i en mindre form, och det gick alldeles utmärkt det också. Receptet som finns här nedan är dock originalreceptet.


I sin tårtskepnad har denna blivit serverad på många födelsedagar, avslutningar och studentfiranden genom åren av min älskade farmor. Jag kan bara gissa hur många gånger hon har fått stå och göra den, men vi i familjen fortsatte att fråga efter den gång på gång. Det känns bra att receptet får leva vidare här på bloggen.

Hos Fika med Ellinor pågår just nu mars månads Kokboksutmaning med temat Mormors Godsaker, där man ska skicka in ett recept som ens mormor eller farmor brukade baka. Jag tänkte direkt på detta recept och jag hoppas jag får vara med även fast det inte kommer direkt från en kokbok, utan det är ett nedskrivet recept jag fått av min farmor.

Annars passar jag i alla fall på att tipsa om denna utmaning, som jag tycker är superrolig! :)


Påskbakelse (/tårta)

Chokladbotten:
175 g smör
1,5 dl socker
3 äggulor
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
50 g hackade nötter, gärna hasselnötter

Fyllning:
3 dl grädde
2 msk socker
Ca 200 g konserverad eller färsk frukt/bär, t.ex. persika, hallon eller jordgubbar

Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner äggulorna. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, och sikta ner i smeten. Rör till sist i mjölken.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ha i sockret då och då medan du vispar. Bred ut marängen över chokladsmeten och strö på hackade nötter.

Grädda i ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från långpannan.

Skär frukten till fyllningen i bitar. Vispa grädden och ha i sockret efterhand, blanda sedan grädden med frukten. (Om du använder t.ex. hallon eller annan mindre söt frukt, så kan du eventuellt vilja ha i lite mera socker.)

Dela den avsvalnade kakan rakt över. Bred fyllning över ena halvan, och lägg den andra halvan över. Sikta över kakao.

8 kommentarer:

  1. Låter mycket gott! Glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Mums, låter väldigt gott!

    GLAD PÅSK till dej

    SvaraRadera
  3. Åh, en chokladbudapest! Har jag aldrig hört talas om, va gott det måste vara! Glad Påsk! /Suzanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det påminner lite om budapest, det är sant :) Smarrigt är det!

      Radera
  4. Mums, denna bakelse låter ju väldigt smarrig! Kul när man får "ärva" såna goda skatter från sin mormor :D

    Jätteroliga cupcakeägg i inlägget nedan också! Väldigt fiffigt :D

    SvaraRadera
  5. Den här bakelsen låter suuupergod!Och härligt påskig är den också! Mums!

    SvaraRadera