onsdag 20 mars 2013

Muffins med blåbär, tranbär och vit choklad


Är så glad att dessa blev lyckade! Jag bakar inte muffins så ofta, det är lite synd, men de känns inte så hippa direkt. De har ju hamnat lite i skymundan efter att kusinen cupcaken blev populär. Men muffins kan vara riktigt jäkla goda de också! Speciellt om man trycker i en massa gottigt i dem.

Här har jag både blåbär och tranbär, blåbär av den frysta varianten (färska går bra också om man skulle ha tillgång till det) och tranbär av den torkade varianten. Om man inte gillar tranbär kan man ta lite extra blåbär istället.


Men det som gör en muffin sådär riktigt fantastiskt god tycker jag ändå har att göra med vad man toppar den med. Någon slags crumble eller strössel eller smuldeg eller vad man nu vill kalla det, kan göra en vanlig muffin till något alldeles extra.

Tillsätter man dessutom vit choklad som får bli lite sådär knaprig och karamelliserad på toppen, ja då är man i muffinshimlen! Not to toot my own horn, men jag tycker nääästan att denna muffin uppnår detta. Jag tyckte att den blev förbannat god i alla fall. Och ni vet den där känslan när något blir bra på första försöket?

Meeen det är ju bara jag och mina smaklökar förstås. Håll med om att de ser himla goda ut i alla fall? :D


Ca 10 stora muffins

Muffins:
125 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1 dl standardmjölk
40 g torkade tranbär
1 dl blåbär, frysta eller färska

Topping:
50 g smör, kylskåpskallt
1 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 dl havregryn
70 g vit choklad

Blötlägg tranbären i lite vatten. Sätt ugnen på 225 grader. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.

Vispa smör och socker vitt och krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och sikta sedan ner detta i smeten. Ha till sist i mjölken och rör ihop till en jämn smet. Ta upp tranbären ur vattnet och rör ner dem försiktigt i smeten.

För att göra toppingen, blanda snabbt ihop smör, vetemjöl och socker i en matberedare/mixer. Tillsätt havregrynen. Hacka chokladen grovt. Blanda ner chokladen i smulblandningen.

Varva smet och blåbär i muffinsformarna. Strö toppingen över smeten. Grädda i 5 minuter innan du sänker värmen till 200 grader. Grädda i ytterligare ca 15 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr. Om du tycker att dina muffins får för mycket färg, lägg över aluminiumfolie.


Detta är mitt bidrag till Månadens Sötsak, som denna månad har temat muffins.

4 kommentarer:

  1. Vit choklad i muffins är en hit. Jag gjorde en höst när det fanns plommon i trädgården... blev hur gott som helst. Dina muffins ser jättefina ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Plommon och vit choklad låter jättegott också :)

      Radera