onsdag 6 mars 2013

Jitterbuggare


De här små knapriga mumsbitarna bjöd jag på i helgen. De var visst speciellt populära hos vissa, som gick och smög i sig några extra då och då under kvällen. Men så är det ju med småkakor, de är så små att man får ta några stycken. Det är tillåtet! :D

Har inte gjort jitterbuggare förut, men bara älskar namnet! Helt lätt att få dem snygga tyckte jag inte det var dock, när man ska rulla dem vill marängsmeten gärna åka ur. Jag försökte pilla in lite extra när jag hade skurit upp kakorna, men vette sjuttsingen hur bra det gick, haha! Men goda blev dem ändå! Receptet hittade jag på Allt om Mat.se.


Jitterbuggare
Ca 20 st

Mördeg:
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
100 g smör, rumstempererat

Maräng:
1 äggvita
2 msk socker

Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör i en matberedare eller köksmaskin. Plasta in och låt degen vila i kylen någon timme.

Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt sockret medan du vispar.

Kavla ut degen till rektangel, ca 20 x 30 cm, gärna mellan två bakplåtspapper. Bred marängen över. Rulla ihop som en rulltårta, svep in i bakplåtspappret och ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.

8 kommentarer:

  1. Hm, skall nog se till att köpa hem lite ägg tror jag ...

    SvaraRadera
  2. Har länge velat göra dessa (läs över 1 år) men det har inte blivit av..... snart så! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte lätt att hinna med allt man vill baka ;)

      Radera
  3. Dessa är verkligen en av mina favoriter. Älskar maräng!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var godare än jag trodde faktiskt.. Tänkte "hur gott kan det vara med mördeg och lite maräng?!" men de överraskade :)

      Radera
  4. Åååhh såna är ju galet goda, dock lite kladdiga att göra enligt min erfarenhet av dem ^_^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blev ju lite kladdigt.. Marängsmeten ville ju liksom inte riktigt stanna i kakan ;)

      Radera