söndag 10 februari 2013

Syltkakor


För att bara vara en oskyldig liten syltkaka är dessa fantastiskt goda måste jag säga. Jag hittade receptet i boken 1 deg, 100 kakor och har bara gjort några små ändringar. Det som gör dessa så goda är att de både har sylt och smörkräm som fyllning. Jag använde hallonsylt, men man kan ta vilken sylt man känner för, bara den är hyfsat fast.

Degen är lätt att arbeta med (om man, som jag också nämner i receptbeskrivningen, kavlar den mellan två bakplåtspapper) och det är inte svårt att få till den fina formen med en utstickare/pepparkaksform. Till det lilla hålet i mitten använde jag "baksidan" av en spritstyll, då jag inte hade någon utstickare som var så liten. Funkade perfa!


Syltkakor
Ca 15 st

Kakor:
225 g smör, rumstempererat
1,75 dl strösocker, plus lite extra till garnering
1 äggula
0,5 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
6 dl vetemjöl
1 lätt uppvispad äggvita

Fyllning:
50 osaltat smör, rumstempererat
1,5 dl florsocker
Ca 5 msk sylt

Rör ihop smör och socker i en skål. Blanda i äggulan, vaniljextrakt och salt. Ha i mjöl och rör till en jämn deg, plasta in och låt vila i kylskåp 30-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. (På detta sätt kan du kavla utan att tillföra extra mjöl. Även en liten mängd kan ändra texturen på kakorna.) Ta ut kakor med ett mått och lägg hälften på en plåt täckt med bakplåtspapper. Använd ett mindre mått för att ta ut mitten på de återstående kakorna, och lägg även dessa på en plåt.

Grädda i ca 6-10 minuter, tills de har fått lite färg. Håll noga koll, de kan gå från lagom gräddade till brända väldigt fort. Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan du flyttar dem till ett bakgaller, där de får svalna helt. Pensla de kakorna som har mitten uttagna med äggvitan och strö på lite socker.

Vispa det osaltade smöret i köksmaskin eller med en elvisp. Vispa gärna länge, 5-10 minuter. Ha i florsockret, lite i taget. Bred smörkrämen på bottenkakorna och klicka lite sylt i mitten. Lägg på resterande kakorna och tryck försiktigt ihop dem.

6 kommentarer: