tisdag 19 februari 2013

Minikörsbärspajer


Ännu ett recept från mitt dessertbord med tema 90-talsmusik. Som sagt försökte jag vara lite finurlig och döpa bakverken efter artister och låttitlar, och att ha något som associerade till Eagle-Eye Cherry och Neneh Cherry kändes ju klockrent när det är 90-tal vi snackar om. Ett tag funderade jag på att göra dekorerade småkakor med körsbärsblommor (cherry blossoms) på, men det kändes inte riktigt som min stil. Så det blev dessa söta små körsbärspajer istället!


Det är en ganska enkel paj med mördeg och en fyllning som är smaksatt med lite kanel och kardemumma. Jag använde frysta körsbär, som var av märket Garant, ska finnas på Willys och Hemköp. Älskar att det börjar finnas fler och fler sorters frukter och bär att köpa frysta, toppen om man vill baka med något som inte är i säsong!

Eventuellt får du lite mördeg över från det här receptet, ska jag vara ärlig så glömde jag notera huruvida mängden mördeg passade till mängden fyllning. Brukar försöka justera receptet i efterhand om det inte stämmer ihop, och eventuellt testa receptet en andra gång. Men med mördeg finns det ju mycket annat man kan göra (otaliga sorters småkakor t.ex.), om man råkar få lite över. Så det får vara som det är den här gången.

"Det behöver inte vara perfekt jämt" är något jag brukar säga till mig själv i tid och otid. Jag är något av en perfektionist, vilket inte alltid är en positiv egenskap. Så att öva på att göra saker inte helt perfekt är nog nyttigt :)


Minikörsbärspajer

Pajdeg:
110 g smör, rumstempererat
0,75 dl socker
1 liten äggula
3 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl körsbär
0,25 dl socker
1 tsk maizena majsstärkelse
0,5 tsk kanel
1 krm kardemumma

Rör ihop smör och socker i en skål. Blanda i äggulan och mjölet och rör till en jämn deg, plasta in och låt vila i kylskåp 30-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 6 st små pajformar, ca 7 cm i diameter. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och för över till pajformarna. Nagga och förgrädda ca 7 minuter. Om du vill kan du ha aluminuimfolie i formarna och fylla dem med ris/linser/bönor för att degen inte ska puffa upp sig. (Jag hade inte tålamod till det, så gräddade dem som de var och tryckte bara ner degen lite med en tesked när de kom ut ur ugnen.)

Skär körsbären i mindre bitar och vänd dem i socker, majsstärkelse, kanel och kardemumma. Fördela fyllningen i pajformarna. Skär remsor av den resterande pajdegen och lägg i ett mönster över fyllningen. Grädda i 10-12 minuter, eller tills pajdegen har fått en fin färg. (Obs! Pajerna på bilderna är lite bleka, det beror på att jag tog ut dem ur ugnen innan de var helt klara, eftersom de inte skulle serveras på en gång. På så vis kunde jag ha dem i ugnen ytterligare några minuter precis innan de skulle serveras, utan att riskera att de skulle bli brända.)

5 kommentarer:

  1. Väldigt söta pajer och körsbärsfyllning är gott!

    SvaraRadera
  2. Åh, jag vet precis hur det är, det där med å va perfektionist-oftast är det ju ingen annan som märker av de små detaljerna man själv stör sig på :) jag älskar körsbär, de här pajerna ser jättesöta ut! Får provas snart..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, man kan tycka själv att något ser ut som en halv katastrof medan alla andra tycker det är jättefint :P Får alltid bita mig i tungan för att inte peka ut allt som jag tycker blev fel när jag bjuder på nåt - som sagt, oftast är det ingen annan som märker :)

      Radera
  3. Känner igen mig... :-) supersöta pajerna var!!

    SvaraRadera