onsdag 2 januari 2013

Clementin- och passionsfruktscurd


Årets första recept! Jag har precis återupptäckt hur gott det är passionsfrukt. Den är jättegod att bara äta som den är, men jag började fundera på andra användningsområden, och då kom idén om en curd fram. Jag parade ihop passionsfrukten med clementin, och det visade sig vara en lyckad kombo!

Har använt curden till ett par recept jag tänkte dela med mig av framöver, men kan tipsa om att det blir väldigt gott att blanda den med vispad grädde och använda som t.ex. tårtfyllning, på cupcakes eller att servera till en chokladdessert.


Clementin- och passionsfruktscurd

4 st passionsfrukter
0,75 dl clementinjuice (från 1,5 - 2,5 clementiner)
1,5 dl socker
1 ägg
2 äggulor
50 g osaltat smör
0,5 msk maizena majsstärkelse
1,5 msk citronsaft

Dela passionsfrukterna och skopa ur innehållet i en kastrull. Sjud på medelhög värme i ca 5 minuter. Tryck genom en sil för att få bort kärnorna. (Du kan även ha kvar några kärnor om du vill.)

Häll tillbaka passionsfruktjuicen i kastrullen och blanda med clementinjuice, socker, ägg och äggulor. Vispa medan du värmer blandningen på medelhög värme. Skär smöret i bitar och rör ner, en i taget.

Blanda maizenan med citronjuicen och vispa ner i kastrullen. Fortsätt sjud tills curden tjocknar något. Tycker du inte att det händer något, kan du skruva upp värmen lite, men var aktsam då curden inte får bli för varm, så att äggen koagulerar. Detta kan ske väldigt snabbt.

Sila eventuellt curden och låt sedan svalna något innan du häller upp den på burk och ställer i kylskåp.

8 kommentarer:

  1. Passionsfrukt är väldigt gott och fräscht! Jag kan tänka mig att denna curd är mycket god! Kram

    SvaraRadera
  2. Låter som en jättegod kombo!
    Men jag undrar, vad gör du med din curd? Jag älskar curd, men sedan när man lagat den blir det ju ofta så att den står i kylskåpet och hinner bli gammal. Skulle vara kul med något användningstips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar att blanda curd med vispad grädde och ha till desserter eller som tårtfyllning. Tycker att smaken av curd raktuppochner är lite för skarp, så är inte jätteförtjust i att ha det på scones och så. Men blandat med grädde tycker jag är super! Sedan kan man göra småkakor med curd, tänk typ hallongrottor fast med curd istället för sylt, eller enkla dubbla kakor med curd som fyllning. En liten klick som fyllning i cupcakes är gott också!

      Men förstår vad du menar, det är lätt att den bara blir stående i kylen. Man måste nästan ha en plan för vad man ska göra med den så att den inte bara blir stående :)

      Radera
  3. Så gott och vilken spännande kombo.älskar passion och har planer och göra passion curd lite längre fram.
    ska bli spännande och se vad du hittar på

    SvaraRadera
  4. Mums, ser jättegott ut!
    Och Gott nytt år Kristin, hoppas du får ett nytt spännande bak år! :D

    SvaraRadera
  5. Vad fräscht och gott med passion och clementin. Det här sparas!!!

    SvaraRadera