onsdag 30 januari 2013

Choklad- och rödbetskaka


Låt mig börja med att säga att jag inte gillar rödbetor. Alls. Jag tyckte till och med att det var lite jobbigt att koka rödbetorna till detta recept, för de luktade så skarpt. Men när kakan väl är klar känner man knappt någon smak av rödbetorna, däremot bidrar de till en helt underbar saftighet.

Texturen på denna kaka är nästan lite svår att beskriva. Den är väldigt kompakt, men ändå känns den inte jättetung. Förmodligen på grund av de vispade äggvitorna. Den har en intensiv chokladsmak, men känns ändå inte bitter. Det är en kaka som måste upplevas helt enkelt! 


Receptet kommer från början från Nigel Slaters bok Tender. Nigel brukar dyka upp då och då på svensk tv, TV4 körde hans serie Nigel Slater's Simple Suppers senast förra veckan. Jag hittade dock receptet via David Lebovitz.

Jag gjorde bara halva receptet och gräddade i en mindre form, och det gick bra. Postar dock receptet i sin helhet. David föreslår att man som topping har crème fraiche och vallmofrön, jag gjorde en lite sötare variant med crème fraiche, socker och vaniljextrakt som jag vispade. Jag avslutade med att sikta kakao över kakan.


 Detta är mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månad har temat Mjuka Kakor.

Choklad- och rödbetskaka

Kaka:
240 g rödbetor
200 g smör, rumstempererat
200 g mörk choklad, 70% kakaohalt
60 ml varmt kaffe/espresso (kan bytas ut mot vatten)
5 ägg, rumstempererade
2 dl + 2 msk strösocker
2 dl + 2 msk vetemjöl
3 msk kakao
1,25 tsk bakpulver
1 nypa salt

Topping:
2 dl creme fraiche
2 msk socker
0,5 tsk vaniljextrakt

Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 45 minuter eller tills de känns mjuka. Låt svalna. Dra bort skalet och skär i något mindre bitar. Mixa bitarna till en puré.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund ugnsform, ca 20 cm i diameter.

Skär smöret i kuber. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Ta av kastrullen från värmen, men låt skålen med chokladen stå kvar i vattenbadet. Häll i kaffet/espresson/vattnet och rör om. Ha i smörkuberna, utan att röra om, låt smöret smälta en stund över chokladen. Rör sedan ihop.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med sockret. Du ska kunna vända skålen uppochner utan att vitorna åker ur. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål.

Ha i äggulorna i chokladblandningen och vispa kraftigt. Rör även i rödbetspurén. Vänd ner äggvitorna och sikta i mjölblandningen. Rör försiktigt tills du precis har en jämn smet. Häll smeten i formen och ställ i ugnen. Sänk värmen till 160 grader och grädda i ca 35-40 minuter. Mitten på kakan ska fortfarande vara lite dallrig. Ta ut och låt svalna något innan du ställer kakan i kylskåp.

För att göra toppingen, vispa crème fraiche, socker och vaniljextrakt med elvisp. Bred ut över kakan. Sikta eventuellt över lite kakao eller riv choklad över kakan. Servera gärna med färska bär.

15 kommentarer:

  1. Den ser ut att ha en perfekt konsistens! Mums!

    SvaraRadera
  2. Spännande recept och jag gillar rödbetor i alla dagar!

    SvaraRadera
  3. Så kul med rödbetor i, kan tänka att det blir härligt saftigt. Ser oerhört vackert och gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, den var verkligen riktigt smarrig! :)

      Radera
  4. Så gott med rödbetor i kombination med choklad... jag har testat det i muffins en gång, gott och saftigt blev det!

    Nigel Slaters brödrecept (visades på tv) har jag spanat in sedan länge... han har faktiskt bra recept och är lite "okänd" i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Nigel, han är sådär härligt mysigt brittisk & hans entusiasm går rakt igenom tv-rutan tycker jag :)

      Radera
  5. Låter som en kanonkombo. Och kakan ser ju onekligen god ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha! De funkade väldigt bra tillsammans :)

      Radera
  6. Låter jättegott! Jag gjorde en mjuk kaka nyligen med choklad och zucchini. Också toppen, men din verkar nästan godare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, ja zucchini har jag sett i en del mjuka kakor, måste testa att göra något med det också! :)

      Radera
  7. Jag har aldrig provat rödbetor i kakbak, fastän jag har sett massor av recept med det i. Kanske är det dags att prova nu?! Den här kakan låter verkligen god! "Intensiv chokladsmak" - ja tack! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade den massor! Rätt annorlunda från andra chokladkakor och kladdkakor som man annars äter, kul med något nytt tycker jag :)

      Radera
  8. Ser förföriskt gott ut!! Här på höger sida har du 3 foton som alla ser fantastiskt goda ut. Vad är det som är i mitten (chokladkulorna i formar)?/ Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det på fotot är cake balls. Har inget recept på dem här på bloggen, men om du googlar så får du upp massor :)

      Radera