måndag 1 oktober 2012

Kladdkakssmetglass


Hand upp alla som tyckte det bästa med att baka när ni var små, var att slicka skålen. Hand upp alla som fortfarande tycker det. Ah, några händer kvar där tror jag minsann!

Gillar ni kaksmet, och framför allt kladdkakssmet, är detta glassen för er. Ni kanske har sett alla recept med 'cake batter' och 'brownie batter' på engelskspråkiga bloggar. De recepten brukar innehålla pulver från en färdig kakmix man kan köpa i affären. I t.ex USA är det ju ganska vanligt att man använder sig av dessa när man bakar, något som få gör här.

Inte heller finns det någon färdig kladdkaksmix att köpa vad jag vet. Så för att få denna glass att smaka som kladdkakssmet har jag faktiskt helt enkelt blandat glassmet med kladdkakssmet. Det låter lite konstigt, men det funkar!

 Dessutom får man bitar av kladdkaka i glassen också, bättre än så kan det inte bli, eller hur?

Ingen glassmaskin behövs, dock märkte jag att den tog betydligt längre tid på sig att frysa än andra glassar. Ett tag trodde jag att det inte skulle bli någon glass av den alls! Men ge det lite tid bara. Den tinar också lite fortare, så att äta den i skålar som stått kallt kan vara ett tips.


Kladdkaka:
100 gram smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
En nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa samman socker, ägg och vaniljextrakt lite hastigt i en skål.

Blanda i det något avsvalnade smöret. Sikta ner vetemjöl och kakao och ha i salt, rör tills du har en jämn smet.

Häll hälften av smeten (ca 2,25 dl) i en smord form, ca 18 cm i diameter. Grädda i 12-15 minuter. Låt svalna och ställ sedan i frysen, i minst 30 minuter.

Glass:
2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
3 msk socker
1 dl standardmjölk
Hälften av kladdkakssmeten

Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa äggulor och socker i en separat skål. Rör ner mjölken och kladdkakssmeten i äggblandningen. Vänd ner den vispade grädden.

Häll blandningen i en form, täck över och ställ i frys. Rör om ungefär en gång i halvtimmen. När glassen har fryst till lite, blanda ner bitar av den frysta kladdkakan. (Du kommer få kladdkaka över, med det tror jag inte är något problem för de flesta.)


8 kommentarer:

  1. En riktig drömglass med andra ord!! Mums!!

    SvaraRadera
  2. hahaha,måste erkänna att ja jämnt väntade på skålen för de var godare än när kakan blev färdig.de här är en glass i min smak,älskar ballerina kladdkaka i glass men de här ser snäppet godare ut.

    SvaraRadera
  3. Men OJ så gott det där ser ut! Sparat i länkmappen "bakverk som får mig att dreggla".

    Jag tillhör skalan som gärna slickar skålen. Och som gärna gör sockerkakssmet på ett ägg som lördagsgodis till mig själv haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! :)

      Ja, men då låter det här som en glass för dig helt klart :D

      Radera
  4. Åh, det här var ett recept för mig :) Ska definitivt provas! Jag har aldrig provat att blanda kaksmet och glass -jag har stoppat kakdeg i glass och rört runt, men det blir inte riktigt samma sak. En favorit är annars att göra glasstårta med kladdkakebotten ( typ som den här http://glassriket.se/2012/06/28/glassrecept-glasstarta-kladdkakstarta-glass/) Har gjord på både chokladkladdkaka (supergott med ingefärsglass) och citronkladdkaka (med hallon- och limeglass)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, såg riktigt smarrigt ut! :D

      Är väl lite tveksamt om man kan kalla denna glass för just glass, men nån slags fryst massa blir det i alla fall, haha! Och supergott, speciellt om man är ett fan av smet som sagt ;)

      Radera