onsdag 17 oktober 2012

Äppelcheesecake med lime


En väldigt god cheesecake som är fräsch och inte så tung i smaken, perfekt avslutning på en måltid. Receptet är från Allt om Mat, men jag har gjort några småändringar. Om du vill ha originalreceptet, hittar du det här.

Serverade denna på en födelsedagsmiddag i helgen, och alla tyckte den var jättegod. Tyvärr kunde jag inte ta så många foton, dels ville jag ju få fram efterrätten så fort som möjligt, men min kamera passade även på att ladda ur precis vid det tillfället. Så kan det gå ibland! (Misstänker att det kan ha något att göra med de sjuhundrafjörton bilderna jag tog på Chokladfestivalen.) Men vill verkligen dela med mig av detta recept, så ni får hålla till godo med en endaste bild :)


Äppelcheesecake med lime

Botten:
125 g smör
0,5 dl farinsocker eller strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Zest (yttersta skalet, finrivet) från 1 lime

Äppelfyllning:
3 äpplen
25 g smör
2 msk farinsocker eller strösocker
1,5 tsk kanel
Saft från ½ lime

Färskostfyllning:
200 g färskost
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker

Topping:
2 dl lätt crème fraiche
2 msk gelésocker
1 tsk äkta vaniljsocker
Zest från ½ lime

Garnityr:
15 st citronmelissblad
Zest från 1 lime
1 msk strösocker

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en springform, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl, havregryn och limezest. Låt svalna något och tryck sedan ut i botten av springformen och ca 3 cm upp på kanten. Förgrädda i 6 minuter.

Äppelfyllning: Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Stek i smöret tillsammans med socker och kanel, i ca 5 minuter. Pressa över limesaften. Bred ut över pajskalet.

Färskostfyllning: Vispa ägg och socker i ca 2 minuter. Blanda ner färskost och vaniljsocker. Häll ut smeten över äppelfyllningen och grädda i ca 25 minuter. Låt kallna.

Topping: Blanda 1 dl créme fraiche med gelésockret i en kastrull. Värm i ca 1 minut tills sockret har löst upp sig. Ställ åt sidan. Blanda resten av créme fraichen med vaniljsocker och limezest i en skål. Rör ner gelésockerblandningen och bred sedan toppingen över den avsvalnade kakan. Ställ i kylskåp, gärna över natten.

Garnityr: Hacka citronmelissbladen. Blanda med limezest och socker, strö över kakan och servera.

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt fräscht och gott!

    SvaraRadera
  2. Säg cheesecake och jag kommer springande. Det här låter väldigt gott - och friskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var väldigt god - du borde testa om du gillar cheesecake :)

      Radera