tisdag 21 augusti 2012

Steg för steg: Karamelliserade nötter

Eftersom jag älskar att använda karamelliserade nötter till allt möjligt, så tänkte jag att det kunde vara fiffigt med ett inlägg där jag förklarar hur man gör dessa. Är lättare att länka tillbaka hit, än att skriva ut hur man gör i varje recept, tänker jag. 

Godast blir nötterna med lite salt i så man får den där härliga kombinationen av sött och salt. Men man kan också experimentera med andra kryddor, så som kanel, kardemumma, ingefära, peppar, chili, paprikapulver, cayennepeppar osv.

Jag har använt mig av ljust muscovadosocker här, men det går bra med annat socker också. Du kan använda olika sorters nötter (även frön), eller bara din favoritnöt helt enkelt. Pecan är en utav mina favoriter, och det var den jag använde här.


Karamelliserade nötter
100 g nötter
4 msk socker (ljust muscovado, farin, strö eller vad du har till hands)
2 msk vatten
0,5 tsk havssalt

Hacka nötterna grovt. Rosta dem i en het, torr panna i ca 5 minuter. Lägg åt sidan. 


Ha i socker, vatten och salt i pannan. Låt koka i ca 3-5 minuter, utan att röra om. (Vicka eventuellt på pannan om du tycker att karamelliseringen sker ojämnt.) Om du använder strösocker, får du hålla lite extra koll på färgen. Den färgen du är ute efter är brunröd/bärnstensfärgad, men du vill inte att sockret ska brännas.


Ha i de rostade nötterna i stekpannan.


Rör om ordentligt, och häll ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

7 kommentarer:

  1. älskar att du gör så tydliga och bra steg för steg! har aldrig vågat mig på karamelliserade nötter förut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! :) Det är inte så svårt alls, det som kan gå fel är om man bränner sockret, men då kan man ju alltid börja om.

      Radera
  2. tack! Det hade varit roligt om du ville vara med i min baka grupp på fb?

    SvaraRadera
  3. Mmm karamelliserade nötter som är så gott och perfekt i massa olika situationer. Vilken toppenbra steg-för-steg beskrivning :)

    SvaraRadera