måndag 6 augusti 2012

Grillad smörgås med rostade jordgubbar, brie och mörk choklad


Låter som en helt galen kombination, eller hur? Det tänkte jag också när jag såg receptet hos How Sweet It Is. Men brie och andra dessertostar är ju gott i kombination med något sött, så varför inte jordgubbar och choklad?


Rostade jordgubbar är något som dykt upp här och var på matbloggarna den senaste tiden, som jag tänkt att jag måste testa. Man kan tro att det inte gör så mycket med smaken, att ugnsrosta jordgubbar, men det gör det faktiskt. Jag kan inte beskriva hur exakt, ni måste prova helt enkelt!

Saltet gör ju sitt förstås. Men jag tror man måste vara lite tuff också, och låta jordgubbarna stå så länge att de faktiskt blir lite mörka i färgen. Inte så de blir brända förstås, men de ska få lite färg.

Se till att du använder ett gott bageri-bröd, gärna med lite fullkorn, frön och sådant. Då kan man ju nästan intala sig att det är lite nyttigt också, eller hur? Fibrer, bra fetter, antioxidanter från chokladen och jordgubbarna, kalcium och protein från osten. Rena hälsomaten!


Grillad smörgås med rostade jordgubbar, brie och mörk choklad
Till 2 dubbla smörgåsar:

6 st jordgubbar
1 tsk rapsolja
En nypa havssalt

Smör
4 skivor halvmörkt, gott bröd
60-80 g brieost
30-50 g mörk choklad, 70% kakao

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda skivade jordgubbar med olja och salt i en ugnsform, tillaga i ca 25 minuter, tills jordgubbarna har fått lite färg. (Tycker du inte att de får någon färg, så flytta upp formen lite.)

Bred smör på ena sidan av brödskivorna och lägg i en varm grillpanna, med smörsidan neråt. Lägg på brie, rostade jordgubbar och choklad. Tillaga tills brödskivorna har en gyllene färg, och osten samt chokladen har börjat smälta. Lägg ihop smörgåsarna och ät medan de är varma.

9 kommentarer:

 1. Låter fräscht och gott! Ser mums ut också!

  SvaraRadera
 2. Hi,

  You joined My Sweet Party in July themed My Favourite Pie and I picked your amazing blueberry pie as one of my top three favourites! Check it out http://meandmysweets.blogspot.se/2012/08/my-sweet-party-my-top-3-favourite-pies.html

  I hope you would like to link up something new for my August link up party.
  http://meandmysweets.blogspot.se/2012/08/my-sweet-party-august-childhood.html

  Cheers!

  SvaraRadera
 3. Annorlunda och säkert jättegott!

  SvaraRadera
 4. Det här låter VÄÄÄÄLDIGT spännande, och VÄÄÄLDIGT syndigt ;) Vet inte om jag vågar prova, fastnar jag så kommer jag väl aldrig ur träsket sedan ;)

  SvaraRadera
 5. Spännande recept! Rostade jordgubbar låter gott :)

  SvaraRadera