tisdag 28 augusti 2012

Daring Bakers Augusti: Pâte à choux-svanar


"Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild"

Denna månad blev jag antagen till Daring Bakers, som är en del av The Daring Kitchen. De har haft utmaningar för bloggare ända sedan 2006, och har medlemmar från hela världen. Syftet är att lära sig något nytt i köket, som man kanske inte hade provat annars. Till skillnad från många andra bloggutmaningar, så är det ett speciellt recept man ska följa varje månad. Man får göra små ändringar, men i princip ska alla göra samma sak, vilket är lite kul tycker jag!

Kan ju säga att min första utmaning var absolut inget jag skulle göra, well.. någonsin! Jag menar.. svanar! Come on! Jag kunde inte annat än garva när jag såg vad det var jag skulle göra, för det kändes inte jag. Men det är just det som gör det så roligt!


Jag lyckades inte riktigt med Pâte à choux-degen, den puffade inte till sig riktigt så pass som jag hade önskat. Jag misstänker att det kan ha att göra med att jag använde medium-ägg, när det i receptet stod large. Men de smakade bra ändå! Valde att fylla dem med crème patissiere, eller vaniljkräm som vi säger på svenska.

Pâte à choux-svanar med crème patissiere

Pâte à choux-deg:
115 g smör
2 dl + 2 msk vatten
En nypa salt
2 dl + 2 msk vetemjöl
4 stora ägg

Crème Patissiere:
2 dl + 2 msk standardmjölk
2 msk maizena majsstärkelse
0,9 dl socker
1 stort ägg
2 stora äggulor
30 g osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt

Börja med vaniljkrämen. Blanda maizena med 0,5 dl mjölk, i en skål. Blanda resten av mjölken med sockret i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan av plattan.

Vispa ner ägget i maizenablandningen, och sedan äggulorna. Fortsätt att vispa medan du häller i en tredjedel av den varma mjölken i skålen.

Värm upp den resterande mjölken ytterligare en gång. Häll blandningen från skålen i en tunn stråle, i kastrullen, samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills blandningen börjar sjuda och tjocknar. Ta bort från värmen och blanda ner smör och vaniljextrakt. Häll upp i en skål och låt svalna. Lägg plastfolie direkt på vaniljkrämen och ställ i kylskåp tills du ska använda den.

Gör sedan pâte à choux-degen. Sätt ugnen på 190 grader. Ha i smör, vatten och salt i en kastrull och värm tills smöret är smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda i mjölet till en jämn smet. Blanda i äggen, ett i taget, och rör ordenligt mellan varje ägg.

För att göra svanarnas huvud och hals, använd en spritspåse med en 6 mm-tyll och spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Formen du är ute efter är ungefär som siffran två. (För att få till näbben "drog" jag ut smeten lite med skaftet på en tesked.) Grädda tills de har fått färg och är puffiga.

Spritsa ut svanhuvudena på ytterligare en plåt, med en spritspåse utan tyll. Försök få dem ungefär 4 cm långa och 2,5 cm breda. Den ena änden ska vara lite smalare än den andra, lite som en droppform. Grädda även dessa tills de fått färg och är puffiga. Det tar lite längre tid än den första plåten, eftersom kropparna är större. (Har inga tidsangivelser tyvärr, hittade inga på originalreceptet, och glömde skriva ner några när jag bakade.)

Låt svalna på ett galler, innan du fyller dem med vaniljkrämen.

Skär bort översta delen på svankroppen med en vass kniv. (Om du tycker det är svårt, prova att klippa med en sax istället, det funkade för mig.) Skär den delen i två bitar, detta kommer att bli vingarna.

Spritsa vaniljkräm i den delen som blev kvar och tryck in en huvud/hals-bit. Spritsa eventuellt lite mer runt halsen, för att den ska hålla sig på plats. Sätt på vingarna på sidorna. Klart! Servera gärna med något gott till, kanske lite färska bär. (Överblivna delar kan förvaras i kylskåp i en lufttät burk/låda. Ställ in dem i ugnen i någon minut, så blir de krispiga igen.)

För lite mer visuell hjälp, kan du kolla på detta youtube-klipp.

14 kommentarer:

  1. I think your swans look very good. This is my first month with Daring Bakers as well, and I was nervous about my results also. Great job!

    SvaraRadera
  2. Welcome to the DBs! Love your romantic swans! A great start at all the fun :)

    SvaraRadera
  3. Låter som en spännande utmaning! Tycker dina svanar blev jättefina!

    SvaraRadera
  4. Haha, varje nyårsafton gör jag dessa i maräng, bygger sen kroppen av vaniljglass. Jag serverar de små rackarna simmandes på en spegel av chokladsås och lassar på lite silverkulor för att få glitter i sjön. Pricken över i är ett tomtebloss i varje pippi, jag menar svan!! Lika stor succé vartenda år!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, där ser man! :) Det lät ju nästan godare faktiskt. Plus att de får rätt färg också ;)

      Radera
  5. Tänk vad man kan hitta på... Söta svanar tycker jag!

    SvaraRadera
  6. So romantic! Great job on the challenge!

    SvaraRadera
  7. wow va häftigt,och låter super gott.mums

    SvaraRadera