söndag 22 juli 2012

Pimpad Pavlova


Jag vet inte hur det är med er, men här händer det titt som tätt att bakverk blir till enligt principen "Man tager vad man haver". Så var det i detta fall. Jag hade ett gäng äggvitor över, en halvanvänd burk med hemmagjord karamellsås, en hundragrammare mörk choklad som hade blivit över och nästan en hel 5 dl-förpackning grädde som jag inte visste riktigt varför jag köpt.

Med lite annat smått och gott fick jag ihop detta recept:
Pavlova med mörk chokladganache, rabarber- och hallonkompott, limecurdgrädde och karamellsås med valnötter.

(Nej, jag har inte hört uttrycket "Less is more".)


Det vanligaste sättet att servera pavlova är med bara vispad grädde och färska bär. Förvisso gott det med, men ganska tråkigt tycker jag nog. Jag gjorde mycket pavlova förr på detta vis, men nu kände jag att det var dags att hotta upp denna dessert lite.


Eftersom receptet innehåller så många olika delar, så är det ganska långt. So let's just hop to it, shall we?

Pavlova
4-6 portioner

Maränger:
4 äggvitor
1,5 dl socker
0,5 - 3 msk citron/limesaft

Sätt ugnen på 115°C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rita upp cirklar med en tuschpenna och vänd sedan på bakplåtspappret. (Så får du inga tuschmärken på marängerna.) Jag använde ett 2,5 dl-mått som mall, och fick ut 4 cirklar på 10 cm i diameter. Det blir ganska stora maränger, vill man ha lagom portionsstorlek kan nog 7-8 cm vara lagom.

Vispa äggvitor och 0,5 dl socker i en helt ren och torr skål. Vispa tills du får ett vitt skum. Ha då i resten av sockret och citron/limesaften. (Jag ville ha lite mer syrliga maränger, så tog 3 msk limesaft, men man får nog en bättre smet med mindre saft.) Vispa till en blank och tjock marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att smeten åker ur.

Bred ut marängsmet i cirklarna du ritat, t.ex. med baksidan av en sked. Gör ett bottenlager på ca ½ cm. Fyll sedan en spritspåse och spritsa längs kanterna på cirklarna, så att det blir som en skål.

Grädda i ca 1 timme och 15 minuter, tills de har fått lite färg och ser krispiga ut. (Tycker du att de får för mycket färg kan du sätta en plåt över och sänka värmen något.) Stäng av ugnen, men låt marängerna stå kvar, med ugnsluckan öppen.

Rabarber- och hallonkompott:
3 dl rabarber
2 dl hallon
3,5-4 msk socker

Skär rabarber i ca ½ cm stora bitar. Värm rabarber och hallon i en kastrull på medelhög värme, ca 10 minuter. Mot slutet kan du ha i sockret. Låt svalna.

Mörk chokladganache:
1,25 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 70%
2 msk socker

Värm vispgrädde och socker i en kastrull. Värm precis till att sockret att smält och grädden nästan kokar. Ta av kastrullen från plattan och ha i chokladen i bitar. Rör om så att du får en fin smet. Häll upp i en skål och låt svalna.

Limecurdgrädde:
3 dl grädde
0,75 dl limecurd

Vispa grädden. Ta lite av grädden och blanda ut med limecurden, så att du får en smidig blandning. Rör sedan ner detta i resten av den vispade grädden. (Du kan självklart använda lemoncurd istället om du så vill.)

Karamellsås: (recept från Brown Eyed Baker)
1,2 dl socker
45 g smör
0,6 dl vispgrädde
Ev 0,5-1 tsk havssalt
Ev hackade nötter, ca 60 gram

Detta blir mer karamellsås än vad du behöver till pavlovan, men du kan förvara den i kylskåp i ca 2 veckor.

Ta en kastrull med vid botten och häll i sockret så att det blir ett jämnt lager. Låt sockret smälta på medelhög värme. Vispa samtidigt, gärna med en ballongvisp. Oroa dig inte om det blir klumpar först, de kommer smälta ner.

När sockret har en mörkt bärnstensfärgad ton, nästan rödbrun, ha i smöret. (Om du har en termometer, ska den stå på 175 grader.) Det kommer bubbla till rejält, så var försiktig.

När du vispat i smöret, ta bort kastrullen från plattan. Ha sedan i vispgrädden, lite i taget. (Det kommer bubbla här också.) Ha till sist i saltet och eventuellt nötter. (Jag använde mig av valnötter.) Låt svalna.

Servering:
När du är redo att servera, bred ut lite ganache i botten av marängskålarna. Ha sedan i rabarber- och hallonkompotten. Spritsa eller klicka på limecurdgrädde och avsluta med karamellsås.


Rabarbern jag använde i detta recept kommer från min mors lilla trädgård. (Hej mamma!) Månadens Sötsak har temat Hemifrån denna omgång, så därför tänkte jag att detta kunde bli mitt bidrag.

8 kommentarer:

  1. Jaha ja men då kommer jag på lite fika nu då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, så pass? Ta med dig din kladdkakeglass, så är du så välkommen, så! ;)

      Radera
  2. Den där såg inte alls tokig ut...

    SvaraRadera
  3. Wow vilken grej! Så mycket gott i en pavlova - låter inte helt fel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan nog variera pavlova på massa olika sätt. Bara man har maräng och grädde, sen kan man ha i lite vad man känner för tycker jag :)

      Radera
  4. Ja, den var verkligen pimpad minsann. Så gott det ser ut, yum!

    SvaraRadera