måndag 30 juli 2012

Choklad- och hallonpaj i miniformat


Jag älskar utmaningar. Och jag är en sådan person som, när jag hittar ett intresse eller en hobby, går all in. Därför försöker jag hitta så många roliga utmaningar som möjligt nu när jag hittat tillbaka till mitt bakintresse, och startat denna blogg. Och många utmaningar finns det!


My Sweet Party är en utav dessa, där man bakar på ett tema varje månad. Månadens tema är "My Favourite Pie". Jag kom underfund med, efter en hel del funderade, att jag faktiskt inte har någon favoritpaj! Så jag fick närma mig utmaningen från ett annat håll.

Vad är mina favoritingredienser i bakverk? Choklad. Hallon. Vad gillar jag för slags pajer? Smulpajer. Gärna med extra mycket deg. Så det blev detta - En paj med "vanlig" pajdeg i botten, fylld med hallon och en len chokladkräm, toppad med smuldeg och vit choklad.


Jag gjorde denna som en minipaj, i en form som är 12x12 cm. Vill man ha en större paj ska det nog gå bra att dubbla eller trippla receptet. Men kan tänka mig att det är fler än jag som inte alltid vill göra en stor paj med 6-8 portioner. Skulle nog säga att det blir ungefär 2 portioner av denna, sedan om man vill dela den med någon eller äta den själv, det låter jag er bestämma. ;)

Choklad- och hallonpaj

Botten:
0,75 dl vetemjöl
25 g smör, rumstempererat
0,5 msk vatten

Fyllning:
1 dl hallon
0,5 msk potatismjöl

1 äggula
1 msk socker
1 msk maizena majsstärkelse
0,75 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
60 g mörk choklad

Topping:
3 msk vetemjöl
2 msk havregryn
1,5 msk socker
20 g smör, rumstempererat

20 g vit choklad, i bitar

Gör bottenpajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser till en jämn deg, för hand med en gaffel eller i matberedare. Ta eventuellt lite mer mjöl om du tycker den är för kladdig. Tryck ut i en liten form ca 12x12 cm. (Lite större går bra också.) Nagga med en gaffel och ställ i kylskåp.

Fortsätt sedan med chokladfyllningen. Blanda äggula, socker och maizena till en jämn smet i en skål. Häll mjölken och grädden i en kastrull och koka upp. Låt svalna något innan du häller gräddmjölken över äggblandningen, lite i taget. Rör om ordentligt och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på mycket svag värme och vispa samtidigt, tills smeten tjocknat. Ta av kastrullen från värmen och rör i chokladen, bit för bit. (Jag använde Odenses mörka bakchoklad med 56% kakao, och tyckte det blev lagom chokladsmak. Använder du en mörkare choklad skulle jag råda dig att ha i lite mer socker.) Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör smuldegen till toppingen genom att blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg, för hand med en gaffel eller i matberedare. Ställ åt sidan.

Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter. Blanda hallonen med potatismjöl. Lägg på det förgräddade skalet. Häll sedan på chokladfyllningen, strö över smuldeg och vit choklad. Grädda tills smuldegen fått lite färg, ca 15-20 minuter. Servera ljummen med en kula vaniljglass.


16 kommentarer:

  1. Oj, va spännande! Choklad och hallon bör ju inte kunna bli fel :) Jättefin blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Choklad och hallon går alltid bra ihop, yum! :)

      Radera
  2. Hallon och choklad - kan ju inte annat än att bli gott. Detta får jag nog testa. Hur smakade det? Blev det njutning på hög nivå?
    /Emma (en annan chokladälskare)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det var supergott :) Vissa kanske skulle tycka att det är för mycket pajdeg, så om man inte gillar det kan man ta bort bottenpajdegen (Fast då håller nog inte pajen ihop lika bra).

      Men det blev en bra blandning av de olika komponenterna tyckte jag. Sött - syrligt, krämigt - knaprigt :)

      Radera
  3. Exakt mina favoriter också! Jisses vad sugen jag blev nu, måste genast testa när jag kommer hem :) Synd bara att jag "måste" äta hela själv, nu när sambon är bortrest... Tack för ett gott och inspirerande tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Hoppas du tycker om det, om du väljer att prova receptet. Gillar du choklad och hallon så kan det nog inte bli alltför fel :)

      Radera
    2. Jag älskar choklad & hallon, har nu plockat hallon och inhandlat choklad. Dock blev klockan försent för att dra igång med detta nu. Imorgon it is!

      Radera
  4. Guuuud! Vilken bra inspirationskälladu är! Chokladkrämen ser ljuvlig ut för övrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack, vilken komplimang! Kan bara säga detsamma om dig, älskar dina recept! :)

      Radera
  5. Åh det här låter som en drömpaj verkligen! Hallon och choklad är mina favoriter också och detta lät ju bara för gott. Jag skulle inte tacka nej till en bit, eller två... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi har nog lite samma smak verkar det som, du och jag :D

      Radera
  6. mmmm så gott,skulle man nog behöva testa.låter spännande.

    SvaraRadera
  7. Mums vad gott, det här MÅSTE jag testa! Hur kan det bli fel med choklad OCH hallon? Och så måste jag börja följa dig också - så mycket gott som du fixar ihop kan jag inte hålla mig borta härifrån <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad kul! Roligt att du gillar't :D Och nej, choklad och hallon är aldrig fel! ;)

      Radera