onsdag 13 juni 2012

Valnöts- och Kolapaj


När jag såg det här inlägget på Not Without Salt visste jag att jag var tvungen att göra den här pajen. Titta på den underbara videon hon har lagt upp, så förstår ni varför. Hur härligt vore det inte att ha ett valnötsträd, som man bara kan promenera till med en korg i handen och plocka sig ett gäng valnötter?

Nu är det väl lite för kallt där vi bor för att den fantasin ska bli verklig, men lyckligtvis funkar valnötter från närmaste ICA precis lika bra i denna paj!

Jag kommer lägga upp två recept på fyllningen. Det är samma recept, bara olika mängder. Jag använde receptet med den större mängden fyllning, men kan tänka mig att en del kanske vill ha mindre, det är en väldigt söt paj som ni kanske förstår. Sedan beror det lite på vad man har för form också. Mer om det längre ner.

Att göra egen kolasås kan vara lite läskigt om man inte gjort det förut. I alla fall om man, som här, gör en sockerlag först och sedan har i övriga ingredienser. Det kommer att bubbla upp ordentligt, så var försiktig. Det här var mitt första försök, men jag måste säga att det gick väldigt bra faktiskt. Det kan vara svårt att avgöra när kolasåsen är klar, den ska vara mörkt bärnstensfärgad, men kör på magkänsla. Man vill inte att den ska bli för mörk i färgen, men får den inte koka tillräckligt länge blir den för rinnig.

Valnöts- och Kolapaj

Pajdeg
0,6 dl socker
1,2 dl smält smör (Ca 120 g)
En nypa salt
0,5 tsk äkta vaniljsocker
2,4 dl vetemjöl

Fyllning, mindre mängd, passar om du använder en mindre pajform med låga kanter.
2,4 dl socker
0,6 dl vatten
1 msk citronjuice
55 g smör
0,6 dl vispgrädde
1 msk créme fraiche
2,4 dl grovt hackade valnötter

Fyllning, större mängd, passar om du använder en springform eller större pajform.
3,6 dl socker
0,9 dl vatten
1,5 msk citronjuice
83 g smör
0,9 dl vispgrädde
1,5 msk creme fraiche
3,6 dl hackade valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen. Det blir en ganska lös deg, men den ska gå att trycka ut i en form utan problem. Nagga degen med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Börja sedan med fyllningen. Ta fram en stor kastrull (viktigt att den är stor, då sockerlagen kommer bubbla upp). Ha i socker, citronsaft och vatten. Vispa ihop. Låt sockerlagen koka på hög värme, utan att röra om. Om du tycker att karamelliseringen sker ojämt, kan du dock röra om lite.

När sockerlagen fått rätt färg (mörkt bärnstensfärgad), ta av den från värmen. Det tar ca 7-10 minuter, beroende på din spis och vad du har för slags kastrull.

Vispa i smör, grädde och créme fraiche. (Håll ordentligt avstånd när du gör detta.) Rör i valnötterna. Låt fyllningen svalna något. Häll den sedan i pajformen och låt den svalna helt och tjockna till sig innan du serverar. Det går bra att ha den i kylskåpet.

Servera med en stor klick lättvispad grädde, eller vaniljglass. Vill man ha något lite syrligare till den söta pajen, så tror jag créme fraiche med lite vaniljsocker i kan vara riktigt gott.


I originalreceptet finns ett tips på en chokladglasyr som kan passa till. Jag gjorde inte denna (fick slut på choklad vid bakningstillfället), men lägger ut receptet här ifall någon vill testa.

Chokladglasyr
1,2 dl vispgrädde
1,2 dl créme fraiche
200 g hackad mörk choklad

Värm grädde och créme fraiche på medellåg värme. När blandningen börjar sjuda, ta av den från värmen och häll över den hackade chokladen. Rör ihop och låt stå en stund innan servering.


6 kommentarer:

  1. Oh jösses vad gott.vilken fin blogg du har.kul att du oxå bor i peking.

    SvaraRadera
  2. Tänkte jag skulle lägga till dig på min blogglista, vore kul om du la till mig oxå :-) Din kolapaj ser riktigt god ut, den ska jag provbaka.

    SvaraRadera
  3. Men hallå...varför bjöd du inte på denna?
    Jag dreglar ner tangentbordet xD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan väl inte springa till er med kakor hela tiden ;) Fast fyllningen till denna var förresten i en del av cookie cupsen, men vet inte vilken du smakade?

      Radera
  4. Åh herre! Så fort lite valnötter innfinner sig i detta hus så står denna underbara paj på schemat!!!:D Och chokladglasyren kanske skulle bli liiite mycket, eller...;)

    SvaraRadera
  5. Oh my, what a pie! Det ska jag absolut prova, tack!

    SvaraRadera