lördag 9 juni 2012

Cookies and Cream Cheesecakes


Det är något visst med Oreos. Denna nästan ikoniska amerikanska kaka, som många höjer till skyarna. Jag kan inte påstå att jag är något större fan av själva kakan som så. Att äta den rakt uppochner är väl ingen större upplevelse kan jag tycka. Men den är väldigt tacksam och rolig att använda i bakning. Finns otroligt mycket man kan göra med den, det märker man framför allt om man läser amerikanska bakningsbloggar. Detta recept hittade jag på just en sådan.

Tydligen kommer receptet från början från boken Martha Steward's Cupcakes. Det är som små individuella cheesecakes i cupcakeformat. De är inte speciellt svåra att göra, men de behöver minst 4 timmar i kylen för att stelna ordentligt.


I originalreceptet ska det vara caster sugar, vilket är ett mer finmalet socker som finns i USA. Som ett mellanting mellan strösocker och florsocker, om jag har förstått det hela rätt. Vad jag gjorde, var att jag körde strösocker i en matberedare en stund, och på så sätt fick ett finare socker.
Dansukker ska tydligen ha något som heter Finkornigt Strösocker, men det är inget som jag har sett i affärerna. Det är möjligt att detta är detsamma som caster sugar, någon som vet?

Cookies and Cream Cheesecakes 
15 st

21 Oreos (15 hela och 6 hackade i bitar)
115 g strösocker (Ca 1,2 dl)
454 g naturell färskost (t.ex Philadelphia)
1 tesked äkta vaniljsocker
2 stora ägg
115 g gräddfil (Ca 1,2 dl)
En nypa salt

Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar. Sätt ugnen på 140 grader.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt, och lägg en Oreo i botten på varje form. (Jag använde de med chokladfyllning här, men det är förstås valfritt.)


Kör strösockret i matberedare i några minuter, så att det får en finare konsistens. Ha i färskosten och kör tills den blandats med sockret, skrapa ner det som hamnar på sidorna av matberedaren.


Blanda i vaniljsockret och äggen, ett i taget. Ha i saltet och gräddfilen och kör tills allt är blandat. Vänd ner de hackade kakorna i smeten. (Jag tog bort fyllningen när jag gjorde dessa, men har insett efteråt att det nog inte var meningen. Det blev supergott ändå, så man kan göra vilket som. Blir förmodligen något sötare cheesecakes om man använder fyllningen.) 


Fördela smeten i formarna, nästan ända upp. Grädda i ca 25-30 minuter. Om de inte ser ut att vara helt stelnade så oroa dig inte, de kommer stelna i kylen. 


Ställ dem att svalna lite innan du ställer in dem i kylen. Kyl minst i 4 timmar, gärna över natten.


Servera dem som de är, eller som jag gjort här, med vispad grädde och jordgubbar på. Andra bär funkar utmärkt också, eller kanske bara strö lite smulade Oreos på toppen?



5 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut och eftersom jag har haft äran att smaka så vet jag också att det är typ en av de godaste efterätterna jag har ätit! :) Theresia

    SvaraRadera
  2. Halkade in på din blogg eftersom jag är chokladälskare. (är vi väl allihopa?) Har själv nyss startat en blogg och är därför kul att kika på vad det finns för andra bloggnoviser :-) Kommer titta in igen!

    SvaraRadera
  3. sv: Receptet kommer i dagarna! Just nu kan du vinna ett likadant kit med formar etc. som jag använde när jag bakade dessa :)
    http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/june/tavla-om-ett-somrigt-var-kit.html


    Åh, jag som både älskar cheesecake och oreos måste ju testa detta!

    SvaraRadera
  4. Åh gud vad gott det ser ut! Jag som älskar oreos kommer definitivt ge mig på dessa :D

    SvaraRadera