söndag 24 februari 2013

Toscabakelser


När jag läste att temat för Månadens Sötsak för februari var 70-tal, bad jag min mamma skicka några av korten från Receptklubben Mästerkocken. Ni vet de där receptkorten som man samlade på under 70-talet och hade i en röd box? Minns det som något som alla hade under min uppväxt, jag är ju visserligen inte född förrän på 80-talet, men receptkorten levde vidare ett bra tag. Vissa recept minns jag än idag, som t.ex. en korvgryta med spaghetti i som lagades säkert en bra bit in på 90-talet.

Att gå igenom dessa kort var minst sagt underhållande, allt från bilderna med alla härliga 70-talsfärger (brunt, beige, orange, gult) till de små texterna som var längst upp på varje kort, där rätten i fråga beskrevs på ett så målande sätt. Man fick bl.a lära sig att "Det är festigt att flambera. Det väcker både beundran och nyfikenhet, det kan vi försäkra, när fatet med de dansande lågorna sätts fram på bordet."

Och recepten då. Den konserverade frukten som fanns i vart och vartannat recept, allt likör/rom/konjak, fruktsalladen som skulle serveras i en urgröpt melon eller ananas, och saker som savaräng, fondue och citroncoupe.


Vad jag fastnade för till slut var dock dessa toscabakelser. Eller, jag vet inte om man kan kalla dem för bakelse egentligen. Beror lite på hur man äter den. Man kan äta den som den är, då är den mer som en vanlig kaka. Eller så serverar man den som dessert med bär/frukt och lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Hursomhelst blir det gott! Massa socker, smör och mandel. What's not to like?

Om ni vill leta upp receptkortet själva i boxen så är det kort nr 12 i kategorin Finesser för kaffebordet. (Man kan ju inte annat än älska det namnet!) Och såhär lyder beskrivningen:

"Att baka finkakorna för kaffebordet själv det lönar sig verkligen. Och det är också roligt att pröva sin skicklighet inom bakningskonsten genom att försöka sig på de här bakelserna, som faktiskt inte är så svåra att göra. Det enda man kan behöva tänka på är att knäckglasyren bara ska få ett mycket kort uppkok, annars kan den sockra sig. Typiskt för toscabakelserna är ju att knäcken ska vara lite seg."


Ca 16 st

Mördeg:
100 g smör, rumstempererat
2 msk socker
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör, rumstempererat
4 msk socker
1 ägg
0,75 dl vetemjöl

Glasyr:
2 dl flagad mandel
1 dl socker
75 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Arbeta ihop mördegen, gärna i köksmaskin eller matberedare. Plasta in degen och låt den vila så länge i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker till fyllningen. Tillsätt ägget och mjölet, rör till en jämn smet. Smöra noggrant mördegsformar och kläd dem med mördegen. Fördela fyllningen i formarna och ställ dem på en plåt. Grädda i ca 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull och koka upp under omrörning. Fördela glasyren över de halvgräddade bakelserna. Grädda i ytterligare 10 minuter, eller tills glasyren fått en fin färg.

Låt svalna i rumstemperatur och lossa sedan försiktigt bakelserna ur formarna.

4 kommentarer: