onsdag 27 februari 2013

Daring Bakers Februari: Crisp flatbreads and crackers


"Sarah from All Our Fingers in the Pie was our February 2013 Daring Bakers’ host and she challenges us to use our creativity in making our own Crisp Flatbreads and Crackers!"

Hårda tunnbröd och kex var alltså månadens utmaning hos Daring Bakers. Vi fick flera recept att välja på, eller så kunde vi använda oss av ett eget recept. Jag hittade ett recept på Allt om Mats hemsida som jag gjorde om, och fick då dessa salta kex med dinkel, sesamfrön och havregryn.


Jag hade inte gjort egna salta kex förut, men kommer absolut göra det igen, det var ju inte svårt alls. Minns för några år sedan att jag tänkte "Visst, det är kul att baka, men göra egna knäckebröd och kex? Som det finns sådant stort urval av i affärerna och på bagerier? Varför ska man göra det?" Men jag tänker ju lite annorlunda nu, jag vill lära mig allt vad som finns att lära sig om bakning. Och att bjuda på något hembakat uppskattas ju alltid av andra, vare sig det är cupcakes eller salta kex! :)


Salta dinkel- och sesamkex
Ca 45 st

1,5 dl havregryn
1-1,25 dl dinkelsikt
0,25 dl sesamfrön
0,5 tsk bakpulver
0,75-1 tsk havssalt
0,5 msk socker
50 g smör
0,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, mjöl, sesamfrön, bakpulver, salt och socker i en skål. Smält smöret i en kastrull och blanda det med mjölken. Häll vätskan i skålen och blanda till en deg. Låt vila 10 min.

Kavla ut degen tunt, 3 mm eller tunnare. (Ju tunnare, desto krispigare blir kexen.) Nagga degen med en gaffel och skär i rutor, ca  5 x 5 cm, och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda kexen i 15-18 min. Låt svalna på plåten. Servera gärna med en god ost du gillar och något sött som bryter av, t.ex. marmelad.

8 kommentarer:

  1. I have no idea what it says, but crackers, cheese and jam is a great combination in my book! great job on the challenge!

    SvaraRadera
  2. Sådana här kex är så goda och är beroendeframkallande :)

    SvaraRadera
  3. Oh these look so nice, the images are just exception and the styling beautiful!!! You have done such a great job with the challenge. I made Grissini for the challenge, Pop over to my site and say hi, I would love it if you would link your story to mine with the Daring Baker linky tool.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you so much! Heading over to your site now :)

      Radera
  4. These look delicious. Love them with jam. Thank you for participating in this challenge.

    SvaraRadera