lördag 5 januari 2013

Kalljästa bullar med chokladfyllning


Här kommer ett recept som jag lovade att publicera för ett tag sedan, nämligen det på de bullar jag tävlade med i Årets Smörbagare (en tävling som Arla arrangerar).

Jag gjorde kalljästa bullar, som har lite mer smör i sig och tar lite längre tid, men blir otroligt saftiga och goda! Smaksättningen är en utav mina absoluta favoritkombinationer - choklad, valnötter och dulce de leche. Jag använde mig av en snurrteknik som jag tänkte försöka förklara nedan, tycker det är kul att baka ut bullar på lite annorlunda sätt än det "vanliga" där man rullar ihop degen och skär i skivor. Detta sätt är lite klurigare, men det behöver inte bli perfekt när man gör det heller, bullarna brukar bli snygga ändå när de jäst och gräddats. (Och blir de inte snygga så ser de åtminstone hembakta ut, eller hur? ;) Klassisk och mycket användbar ursäkt.)

Har ni förresten sett att det finns en färdigkokt dulce de leche i många affärer nu, den som kallas karamelliserad mjölk? Väldigt smidig att använda, om man vill slippa att koka egen och inte har tillgång till 'äkta' dulce de leche.


Kalljästa bullar med chokladfyllning
Ca 30 st

Bullar:
50 g jäst
2 dl kall standardmjölk
200 g smör, rumstempererat
9,5 dl vetemjöl + eventuellt extra till utbak
0,5 dl socker
1 ägg
0,5-1 tsk kardemumma

Fyllning:
150 g smör, rumstempererat
0,75 dl kakao
1 äggula
1 dl + 1 msk socker
0,25 tsk vaniljextrakt

1 ägg till pensling
4-5 msk dulce de leche
Ca 60 g valnötter

Blanda ut jästen i den kalla mjölken i en skål och ställ åt sidan. Blanda ihop mjöl och smör, i en köksmaskin eller i en skål med t.ex. en gaffel. Ha i socker, ägg, mjölkblandningen och kardemumma. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Gör sedan fyllningen, genom att vispa ihop alla ingredienser till en jämn kräm, i maskin eller med elvisp. Kavla ut degen på ett mjölat underlag, till två stora rektanglar. Bred på fyllningen.


Vik rektanglarna dubbelt, långsida till långsida. Skär degen i stänger.


Snurra stängerna.


Snurra sedan ihop dem till bullar, genom att snurra dem runt ditt ena pekfinger. Placera i pappersformar, och ställ gärna dessa i en muffinsform. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.


Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 6-8 minuter. Håll noga koll så de inte bränns. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk. När de svalnat kan du ringla över dulce de leche och ha på hackade valnötter. (Om dulce de lechen är för fast, kör den några sekunder i mikrovågsugnen.)

8 kommentarer:

  1. Fina bullar och gott med dulche de leche på! Kram

    SvaraRadera
  2. O, vilka fina bullar. Måste prova, det verkar så smidigt med kalljästa bullar för att de bara behöver jäsa en gång.
    Har du provat att baka med karameliserad mjölk? Jag tycker själv den är för lös i konsistensen och förstår inte hur jag ska kunna baka med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försöker fundera här.. Jag har nog bara gjort glass med karamelliserad mjölk, och det gick bra. Kan inte komma på om jag gjort något annat med den.. Men det beror väl kanske lite på vad man ska baka. Behöver man riktigt fast dulce de leche är det kanske bättre att koka den själv. Vet att Pampas Deli ska ha en dulce de leche som är speciellt framtagen för bakning, men det verkar inte som de har fått in den i webbshoppen ännu.

      Radera
  3. Mums säger jag, bulltokig som jag är!

    SvaraRadera
  4. Hur länge ska de jäsa? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2 timmar. De ska bara jäsa en gång, och det är efter man bakat ut dem :)

      Radera