söndag 16 december 2012

Polkafudge

Den här bilden är med och tävlar i Månadens matbild hos Matgeek.

Vissa sorters fudge kan vara så himla söta, nästan så att de bara smakar socker. Den varianten som jag brukar göra med mörk choklad och kondenserad mjölk tycker jag blir alldeles lagom söt. Den får också en lite annan konsistens, lite lenare i texturen kanske man kan säga. Något knaprigt för att bryta av passar då ypperligt tycker jag, vad sägs om krossade polkagrisar såhär till jul?






Detta receptet var ett utav dem jag hade med i tidningen Paus förra helgen, tillsammans med saffransbiskvier och pepparkaksdrömmar. Det fjärde receptet var en variant på mina vit choklad-cheesecakes med tranbärstopping, men jag gjorde en pepparkaksbotten istället för en chokladcookiebotten. Det blev faktiskt, om möjligt, ännu godare!

Glöm inte att imorgon är det sista dagen ni kan vara med och tävla om boken Sweet av Roy Fares här på bloggen, klicka här för att komma till tävlingen.


Polkafudge
Ca 50 bitar

350 g mörk choklad, 45% kakaohalt
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
55 g osaltat smör
1 burk (397 ml) sötad kondenserad mjölk
140 g polkagrisgodis

Värm chokladen, smöret och den kondenserade mjölken i en kastrull på låg värme. Rör om tills chokladen är helt smält och smeten har gått ihop.

Klä en form med bakplåtspapper. Häll hälften av fudgesmeten i formen. Krossa polkagrisgodisarna och strö hälften över fudgesmeten. Häll på mer smet och strö resten av krosset på toppen.

Låt svalna något innan du ställer formen i kylen för att stelna, i minst en timme. Skär i lagom stora bitar.

6 kommentarer:

  1. De ser verkligen goda ut! Snyggt med krossade polkagrisar på toppen! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh, så gott! Nu blev jag sugen på att testa den här - låter precis som något i min smak. Älskar också att använda kondenserad mjölk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag du ska göra! Och ja, det är så himla smidigt med kondenserad mjölk :)

      Radera
  3. Jättefina verkligen.aldrig ätit polkagris fudge men nu när man ser så blir man så klart sugen

    SvaraRadera
  4. Mums så gott :D Polka är ju så gott tillsammans med choklad!

    SvaraRadera