tisdag 23 oktober 2012

Roy Fares' äppelpaj


Denna äppelpaj är otroligt god! Mandelmassan i mazarinfyllningen gör att den blir väldigt saftig. Jag använde lite mindre mandelmassa än i orginalreceptet, eftersom jag inte är jätteförtjust i den smaken, men det funkade bra ändå och mandelmassesmaken blev inte utmärkande på något sätt. Jag som gillar mycket deg i pajer uppskattade också att det både var mördegsbotten och crumbletopping!

Jag gjorde även några andra småändringar, vill ni ha Roys originalrecept kan ni kolla här.


Jag hade med mig denna paj till en middagsbjudning, och det var flera som sa att det var den godaste äppelpaj de någonsin ätit. Och jag är benägen att hålla med faktiskt. Synd bara att det inte var mitt eget recept, då hade jag kunnat ta åt mig lite mer. Men jag lovade att framföra lovorden till upphovsmannen. ;)



Roy Fares' äppelpaj

Mördegsbotten:
120 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Mazarinfyllning:
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
3 äggulor

Äppelfyllning:
5 äpplen (Jag använde Aroma)
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
50 g flagad sötmandel
0,5 dl strösocker

Crumbletopping:
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
60 g smör, rumstempererat

Botten: Arbeta ihop alla ingredienserna till en jämn deg, gärna i en matberedare. Kavla ut degen eller tryck ut den i en pajform.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa. (Enklast i matberedare/mixer.)

Äppelfyllning: Skala äpplena och skär i tärningar. Blanda med övriga ingredienser.

Crumble: Blanda socker, mjöl, havregryn och bakpulver i en skål. Tillsätt smöret i tärningar och blanda ihop till en jämn deg.

Sätt ugnen på 180 grader. Bred ut mazarinfyllningen över bottnen, och sedan äppelfyllningen. Strö över toppingen och grädda i 30-35 minuter. Servera med vaniljsås/vaniljglass.

9 kommentarer:

  1. Den pajen har jag oxå spanat in!!! Den verkar sååå god!!. Jag gillar dock mandelmassa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske du gillar den ÄNNU mer än jag gjorde! :D

      Radera
  2. ser så god ut så de vattnas i munnen på en,yummi.

    SvaraRadera
  3. Ja mandelmassa i äppelpaj är riktigt gott. Jag gjorde en förra hösten som jag fortfarande minns. Detta är en riktig de luxe variant minsann!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin paj, alla bilderna på din blogg är så inspirerande!!

    SvaraRadera