lördag 20 oktober 2012

Chili & Nacho Brownies


När jag såg att temat i Söta Sakers bloggutmaning Månadens sötsak var Fredag, tänkte jag direkt på något många familjer brukar äta på fredagar, nämligen tacos och annan tex-mexmat. Då föddes idén till dessa brownies.


De har en smulig botten gjord av nachos, själva brownien är kryddad med Santa Marias Ancho style chili pepper (som är en mild chilikrydda med ton av lakrits, kaffe och russin) samt lite cayennepeppar, på toppen har vi en chokladglasyr och bitar av krispiga friterade tortillas med lite havssalt.

Definitivt annorlunda, men gillar man tex-mex kan dessa absolut bli en hit. Får du inte tag i Ancho style chili pepper, kan du ta någon annan sort, men var noga med att kolla styrkan. Använder du en starkare chilikrydda får du minska lite på mängden.

För att tortillabröden ska bli riktigt knapriga, låt de ligga utan emballage i rumstemperatur i några timmar, gärna över natten, innan de friteras.


Chili & Nacho Brownies

Botten:
150 g nachos
50 g osaltat smör

Browniesmet:
150 g smör
2 tsk Ancho style chili pepper
1 krm cayennepeppar
En nypa salt
185 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
3 ägg
1,5 dl socker
1,75 dl vetemjöl

Glasyr:
75 g smör
150 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
1,5 dl florsocker

Topping:
2 st vetetortillas
Naturell olja, t.ex. raspolja
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till bottnen i en kastrull. Krossa nachos i en mixer/matberedare, och blanda ner i smöret. Tryck ut i en fyrkantig ugnsform, ca 20 x 27 cm. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Smält smöret till browniesmeten tillsammans med kryddorna i en kastrull. Sänk värmen och blanda ner chokladen, i bitar. Rör om tills chokladen är smält. Ställ åt sidan.

Vispa upp ägg och socker lite lätt. Blanda ner chokladsmeten. Sikta i vetemjöl och rör tills du har en jämn smet, och häll denna över nachobottnen. Grädda i 18-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna i kylskåp.

Gör glasyren genom att smälta smöret tillsammans med chokladen på låg värme. Ha i florsockret och rör till en jämn smet. Häll glasyren över den avsvalnade kakan. (Obs! Glasyren stelnar rätt så ordentligt av att stå i kylskåp, så om du ska förvara dina brownies där, ta ut dem i god tid innan du ska äta dem, så att glasyren hinner få rätt konsistens.)

Skär tortillabrödet i trekanter. Värm upp olja i en vid kastrull. (Det går självklart bra att använda fritös istället.) Fritera brödet tills det fått lite färg, lägg på en tallrik och strö över havssalt. Låt svalna och smula sedan över dina brownies. (Gör gärna detta precis innan du ska äta dem, då det friterade brödet kan förlora sin krispighet av kontakten med glasyren.)

12 kommentarer:

  1. Låter spännande och annorlunda!!! Det är kul med lite nytänkande!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är kul att komma på lite nya och annorlunda grejer, tycker jag :)

      Radera
  2. Vilken annorlunda kombination, inte alls vad jag förväntat mig i en sötsak. Hade gärna smakat en bit innan jag skulle våga prova på att baka den själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går annars bra att göra t.ex. en tredjedel av receptet, om man skulle vilja det :)

      Radera
  3. Spännande. Det låter gott. Jag gjorde en gång mörk chokladtryffel med Ancho Style Chili Pepper och tortillachips. Den blev riktigt god, enligt mitt tycke. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, det lät väldigt gott det också! Kul att någon har tänkt lite liknande, så att jag inte är helt ute och cyklar med denna smakkombination ;D

      Radera
  4. åh va spännande,kunde ja aldrig gissa att nån skulle komma på nåt sånt.mat i bakverk,a de är nog den nya trenden.ska bli häftigt och se vad du hittar på näst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :D Det kan nog vara en begynnande trend faktiskt, amerikanerna brukar ju ha bacon i det mesta t.ex, t.o.m i sötsaker :)

      Radera
  5. ÅH så gott, älskar en god brownie och med en god topping blir det ju perfekt. Måste bli kanon med de salta nachochipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Det blir en speciell smak, men choklad och salt går ju så bra ihop och det är härligt med lite crunch :)

      Radera
  6. Ja, det här var ju roligt! Jag gillar det söta och saltiga ihop :)

    SvaraRadera
  7. Oj, detta låter onekligen annorlunda men väldigt, väldigt spännande. Måste jag testa en gång!

    SvaraRadera