måndag 3 september 2012

Chokladchantilly - chokladmousse med endast två ingredienser!


Jag var lite skeptisk när jag såg detta recept för första gången. En chokladmousse med bara två ingredienser? Och vilka är ingredienserna? Mörk choklad och vatten! Det känns som att det på något sätt går emot allt man lärt sig om choklad, man har ju alltid hört att man absolut inte ska få ens en droppe vatten i skålen när man smälter choklad.

Men det funkar faktiskt! Och blir gott dessutom. Det man ska tänka på är att använda en riktigt god mörk choklad, en som du kan tänka dig att äta som den är, eftersom det bara är chokladen i princip som ger smak åt moussen. Vill du ha moussen lite sötare, kan du ha i några teskedar socker.

Du kan också prova att smaksätta den med något, kanske kanel eller någon annan krydda? Jag läste ett tips om att man kunde smaksätta den genom att använda te istället för vatten, så jag provade ett blåbärste, men tror inte det gav så mycket smak. Tror man måste använda mer te än vad man skulle ha använt om man bara skulle ha druckit det, för att få fram någon egentlig smak. Däremot dekorerade jag med lite hackad vit choklad med blåbärssmak, samt hade lite i botten också, och det blev gott och bröt av fint.


Man brukar ju säga att det är mycket kemi i bakning, och det kunde inte vara mer sant i det här fallet. Faktum är att upphovsmannen till detta recept faktiskt är kemist, en fransman vid namn Hervé This. Han var en utav dem som myntade termen "molekylär gastronomi". Finns en hel del tekniker under detta namn. Ni kanske har hört talas om t.ex. sous-vide, eller spherification? Det mesta är ganska krångligt och det är nog mest kockar på gourmetrestauranger som använder sig av dessa.

Heather från Sprinkle Bakes hade dock ett recept uppe för inte så länge sedan där hon gjorde den "dessertkaviar" som man kan göra med spherification, men på ett enklare sätt. Kan ju vara något om man vill imponera på en middagsbjudning kanske? Kolla denna video, eller läs hela inlägget här.Men tillbaka till chokladchantillyn. Den är inte det minsta svår!
Detta behöver du (till 4 små portioner):

200 g mörk choklad av bra kvalité
160 ml vatten
Eventuellt 2-4 tsk socker

Bryt chokladen i bitar och smält denna tillsammans med vattnet (och ev sockret) i en kastrull på medelhög värme. Rör om då och då.

Förbered ett isbad, genom att fylla en stor skål med kallt vatten och is. Placera en skål i isbadet och häll chokladblandningen i denna. Se till att skålen är tillräckligt stor så att du kan vispa utan problem, samt att isvattnet verkligen täcker sidorna av skålen. Blir inte chokladblandningen tillräckligt kall, så blir det ingen mousse utav den.

Vispa tills blandningen tjocknar. Var noga med att inte vispa för länge, då blir den för tjock och grynig. Det kan hända ganska snabbt, så håll koll. Om den ändå blir grynig, kan du värma den lite i kastrullen igen, tills den smält något. Vispa den sedan över isbadet igen.

Häll upp i portionsformar och servera med valfria tillbehör.

(Om du inte lyckas få moussen tillräckligt tjock, kan du ändå hälla upp den i portionsformarna och ställa i kyl. Den stelnar något av att stå i kylen.)


7 kommentarer:

 1. Oj, har aldrig hört talas om en liknande mousse tidigare! Bra att det praktiskttaget bara är choklad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, är ju toppen för de som äter enligt GI eller liknande :)

   Radera
 2. Vad "mousseig" och fin den blir. VVäldigt enkelt recept också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man blir väldigt förvånad över hur lik vanlig chokladmousse den blir i texturen, med tanke på ingredienserna.

   Radera
 3. Hade jag gillat choklad hade den där absolut gått hem hos mig. Kanske ska testa med vit choklad istället. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning tyvärr om det funkar med vit choklad, men testa gärna! :)

   Radera