torsdag 23 augusti 2012

Choklad- och hasselnötsbiscotti


Jag gillar nog faktiskt biscotti mer än vanliga småkakor. De är så härligt knapriga, och inte lika söta som andra kakor. De tar lite längre att göra dock, eftersom de ska gräddas två gånger i ugnen. Om jag inte är felinformerad, så betyder biscotti just "bakad två gånger" på italienska.

Detta recept hittade jag på Tasteline, men har gjort lite småändringar. Om man inte gillar hasselnötter, kan man byta ut dem mot andra nötter, men de passar väldigt bra här. Jag använde en mörk choklad med runt 45 % kakaohalt, det tyckte jag blev lagom, själva kakan är ju inte så söt som sagt. Men om man vill ha det lite sötare så kan man ta mjölkchoklad att ringla över istället för mörk choklad.


Choklad- och hasselnötsbiscotti
Ca 35 st

125 g smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
70 g hasselnötter
120 g + 60 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka hasselnötterna och 120 g av chokladen.

Vispa smör och muscovadosocker krämigt. Vispa i äggen, ett i taget, och vaniljextraktet.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten, rör till en jämn deg. Ha till sist i hasselnötterna och chokladen.

Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna diagonalt i två cm breda bitar.

Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem torka helt i eftervärmen.

Smält den resterande chokladen över ett vattenbad och ringla över dina biscotti.

4 kommentarer: