onsdag 25 juli 2012

Kardemummadrömmar


Det här receptet hittade jag i senaste Allt om Mat. (Som för övrigt är ett prissänkt sommarnummer, endast 39 kr.) De blev riktigt goda, dock stod det i receptet att man skulle ha hel kardemumma, men eftersom jag tyvärr inte äger någon mortel, fick det bli malen. Tror att kardemummasmaken kommer fram bättre med hela kärnor, så använd gärna det om ni kan.


Mina kakor blev lite större än vad de kanske ska vara, i receptet stod det att det skulle bli ca 40 st, men jag fick bara ut 30. Så gör mindre bollar än du tror det ska vara. Om du inte nödvändigtvis vill ha stora kakor förstås. Men sådana här klassiska, svenska småkakor ska vara just små tycker jag.

Funderar på andra smaksättningar på drömmar nu. Saffransdrömmar borde ju bli jättegott till jul? Ingefära och lime kanske? Kokos? 

Någon som har provat någon spännande smaksättning på drömmar?

 
Ca 40 st

2 tsk hel kardemumma (eller mald)
50 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl rapsolja
1,5 dl vetemjöl (+ eventuellt några msk till)
0,5 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 150 grader. Använder du hel kardemumma, stöt den fint i mortel.

Vispa socker, smör och vanilj krämigt. Tillsätt oljan, lite i taget, och vispa samtidigt. Blanda kardemumma, mjöl och hjorthornssalt och rör ner detta i smeten. (Smeten blir väldigt lös, jag hade i lite extra mjöl, samt hade mjöl på händerna när jag formade kakorna.)

Forma till kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna på bakgaller.

8 kommentarer:

  1. De ser så goda ut! Kokosdrömmar och ingefära-lime drömmar låter också mycket bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det känns inte som det kan bli fel, får ta och prova vid tillfälle :)

      Radera
  2. Åh drömmar som är så gott, det var alltför länge sedan jag åt... Kardemummadrömmar låter verkigen helt drömlikt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jättelänge sen jag åt också, innan jag gjorde dessa. Älskar kakor som bara smälter i munnen :)

      Radera
  3. låter jättegott,och ja har ingen mortel utan brukar lägga i en påse och slå med hammare,de funkar,hehhehe
    vill passa på och tipsa om en tävling som ja har kört igång med fina priser,http://smulansbakblogg.blogspot.se/2012/07/tavlingvinn-denna-goodiebag.html#uds-search-results

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, så kan man ju göra! Vad smart, tack för tipset! :)

      Ska kika på din tävling :)

      Radera
  4. Såg dessa också och blev nyfiken. Drömmar är ju alltid goda. Man borde ju igentligen kunna smaksätta dem på fler bra sätt - men man ska ju våga också - inte min starka sida!
    Ha en fin helg /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag testar olika smaksättningar brukar jag göra en sats och sedan dela upp den. Gör kanske hälften med "vanlig" smaksättning, som jag vet blir bra. Sen experimenterar jag lite med resten. Blir experimentkakorna dåliga, så har jag iallafall några som blivit bra. Då känns det inte som jag slösat bort tid/ingredienser helt ;)

      Radera