onsdag 27 juni 2012

Fläderglass med rabarber- och hallonrippel



I två månader nu har jag tänkt vara med i Söta Sakers utmaning Månadens Sötsak, men fick inte upp bloggen i tid. Men nu blir det äntligen av, och denna månaden står det dessutom ett presentkort på tusen kronor hos Groupon på spel. Inte en dum månad att debutera i, med andra ord.


Temat för denna omgång är FRISKT, och jag velade länge fram och tillbaka innan jag bestämde mig för denna glass. Ett tag skulle jag göra en granité, sen var jag inne på en efterrättssoppa med jordgubbar och persika. Klart var iallafall att jag ville ha något somrigt, och något som kan svalka gott en varm dag.

Till slut landade jag i idén om en fläderglass med rabarber- och hallonrippel. Och vad gott det blev! Behöver väl knappast beskriva för er bakningsfrälsta där ute, hur jäkla bra det känns när man lyckas med ett recept på första försöket? Alla de gånger när allt bara går helt åt skogen, vägs upp av sådana härliga ögonblick, när man sätter skeden i något som faktiskt blev lyckat. Mmm, bakningsglädje!



Fläderglass med rabarber- och hallonrippel

Fläderglass:
3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
0,5 dl koncentrerad flädersaft

Rabarber- och hallonsås:
2 dl hallon
1 dl rabarber
3 msk florsocker

Börja med hallon- och rabarbersåsen. Koka rabarber, hallon och socker i en kastrull i ca 10 minuter. Låt svalna något. Häll såsen igenom en finmaskig sil så att hallonkärnorna silas bort. Eventuellt kan du mixa den också med en handmixer. Ställ i kylskåp för att svalna helt.

Vispa ihop äggulor och socker till glassen. Tillsätt saften. Vispa grädden tjock och rör ner den i blandningen.

Kör i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. När glassen nästan är klar, rippla i hallon- och rabarbersåsen. (Möjligt att det blir sås över, beroende på hur mycket du vill ha. Går utmärkt att spara och ha som glasstopping, eller ringla över yoghurt/fil t.ex.) Frys glassen något innan servering.

(Jag har inte provat att göra denna glass utan glassmaskin, men tror det kan funka bra. Se till att du rör om i glassen då och då bara, så att den fryses jämnt. Om någon testar att göra denna utan glassmaskin, berätta gärna hur det gick!)

4 kommentarer:

  1. oh jösses va gott.underbara bilder och nu vill ja allt ha en kula eller två

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid gjort glass utan maskin, det här receptet verkar väldigt gott, det ska jag prova - utan maskin!

    SvaraRadera
  3. Åh den ser så god ut! Jag älskar t.ex. smaken persika/hallon så denna skulle nog falla mig i smaken. Vi har rabarber i trädgården också så måste nog prova detta recept trots att jag aldrig gjort glass förut och inte äger en glassmaskin.

    SvaraRadera
  4. Ååå så otroligt gott det låter med fläderglass och med hallon- och rabarberrippel till kan det ju inte bli bättre. Jag älskar verkligen hemmagjord glass så detta recept ska sparas :)

    SvaraRadera